Houden banken zich aan beleid?

De Triodos bank in Zeist. © anp

Verreweg de meeste Nederlandse banken houden zich niet aan hun eigen maatschappelijk beleid.

Dit blijkt uit onderzoek van Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van ontwikkelingsorganisaties als Amnesty International, Oxfam Novib en vakbeweging FNV. Hierbij is gekeken naar investeringen van banken in varkenshouderijen, wapenfabrieken en bedrijven die betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten.

In het rapport staat dat banken hun eigen maatschappelijk beleid niet consequent uitvoeren, doordat afspraken over verduurzaming vaak niet worden vastgelegd als een bank aan een klant kredieten verleent. Arnaud Cohen Stuart, manager bedrijfsethiek van ING Groep, protesteert: 'Wij doen wat we beloven.'

Ook Rabobank herkent zich niet in de beschuldiging. Manager duurzaamheid Olaf Brugman: 'Er zijn veel sectoren, bijvoorbeeld in de palmolie, waar wij strikte eisen stellen aan de bedrijven waarin we investeren. Maar daarnaast kunnen gesprekken met klanten ook zeker veranderingen teweegbrengen.'

Eerlijke bankwijzer constateert wel dat vrijwel alle banken de afgelopen drie jaar vooruitgang hebben geboekt op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk beleid. 'Sommige, zoals Delta Lloyd, Aegon en ABN Amro, bleven helaas achter,' zegt Peter Ras van Eerlijke Bankwijzer.

Triodos Bank en ASN Bank scoren verreweg het best. Maar ING en Rabobank stellen dat de situatie van deze ethische en duurzame banken heel anders is dan die van de grote banken. ING: 'We stimuleren onze klanten duurzamer te worden. Als je wereldwijd kijkt naar mate van duurzaamheid bij banken zoals wij - groot, internationaal en beursgenoteerd - horen we juist bij de top.' (Hiske Versprille)

Vandaag meer in Het Parool: Geld dat niemand kwaad doet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden