'Houd procedure benoeming burgemeester vertrouwelijk'

Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft Amsterdam bij aanvang van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester indringend gewaarschuwd om de vertrouwelijkheid van de procedure niet te schaden.

Commissaris van de Koning Johan Remkes. Beeld anp
Commissaris van de Koning Johan Remkes.Beeld anp

Dat zei hij donderdagavond bij aanvang van een raadsvergadering over de kwestie. Remkes was in het stadhuis om de zogenaamde "krijgsartikelen" toe te lichten, de regels en procedures rondom de benoeming van een nieuwe burgemeester.

"Het belangrijkste artikel is het leerstuk over de vertrouwelijkheid. Daar is in Amsterdam enige ervaring mee..," zo constateerde Remkes droog. Hij verwees naar de situatie in 2010, toen de namen van de belangrijkste kandidaten al vroeg in de procedure op straat kwamen te liggen.

"Ik ga er vanuit dat de procedure in Amsterdam keurig gaat verlopen. Als de regels worden geschonden, heeft dat strafrechtelijke en procedurele consequenties," waarschuwde hij.

Referendum
Ook liet Remkes weten niets te voelen voor experimenten rond de aanstelling van een opvolger voor Eberhard van der Laan. Eerder dit jaar was er een initiatief gestart om een burgemeestersreferendum te organiseren. Om dit mogelijk te maken binnen de gemeentewet riepen de organisatoren geïnteresseerde kandidaten op om open te zijn over hun sollicitaties.

Juridische experts hadden deze omweg al afgekraakt, maar ook Remkes liet weten hier niets voor te voelen. "Wie daar commentaar op heeft verwijs ik naar Den Haag, de discussie moet daar gevoerd worden. De commissaris en de gemeente kunnen niet anders dan zich aan de regels houden."

Gemeentesecretaris
Remkes kapittelde het stadhuis ook over de beslissing om tegelijkertijd met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester, een nieuwe gemeentesecretaris aan te nemen.

"Dat zijn twee gescheiden procedures en dat is volstrekt ongelukkig," zo stak hij zijn woede over het vertrek van Arjan van Gils, de hoogste ambtelijke baas, niet onder stoelen of banken. "De nieuwe burgemeester is daar nu in het geheel niet bij betrokken."

Begin dit jaar kondigde de gemeentesecretaris aan dat hij voor de zomer zou vertrekken. Naar verluidt wilde hij in 2017 al weg, maar bleef hij toen op zijn post vanwege de gezondheidssituatie van wijlen burgemeester Van der Laan.

Een vertrouwenscommissie met daarin 12 raadsleden gaat volgende week aan de slag, in juli moet de naam van de nieuwe burgemeester bekend zijn.

Lees ook: Nieuwkomers en 'backbenchers' selecteren nieuwe burgemeester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden