Opinie

‘Houd de biomassacentrale in Diemen tegen’

Angst voor schadeclaims van Nuon/Vattenfall gaat kennelijk voor de gezondheid van inwoners van Diemen, betoogt Kirsten Zimmerman in dit opiniestuk. 

Beeld Bloomberg via Getty Images

“Een schadeclaim van Vattenfall is geen democratie! Ik protesteer: geen biomassa meer!” Zo verstoort Code Rood met spandoek, drumband en fluitjes vorige week donderdag in Diemen terecht de raadsvergadering. Want een meerderheid van de gemeenteraad – inclusief GroenLinks – steunt een Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) en stemt dus eigenlijk vóór de komst van een biomassacentrale.

Dat is niet omdat deze bestuurders voor het kappen en verbranden van bomen zijn (biomassa bestaat uit kleine houten pallets), maar omdat ze bang zijn voor een schadeclaim van energiereus Nuon/Vattenfall. De bedreiging van fijnstof voor de gezondheid van Diemenaren telt niet; noch de petitie tegen de centrale ondertekend door 8000 mensen of het simpele feit dat dit CO2-kanon klimaatverandering zal verergeren.

Het is duidelijk dat deze bestuurders de wereld niet voor een catastrofe gaan behoeden. Bang spelen ze de bal door naar de provincie: daar moeten de Diemenaren en anderen die zich inzetten tegen luchtvervuiling en klimaatverandering maar gaan protesteren.

De laffe politici verbergen zich achter het feit dat Diemen geen grote schadeclaim aankan en dat er een convenant met Nuon is gesloten, waarin staat dat de centrale tijdelijk is en dat de schade voor de omgeving en het milieu wordt beperkt.

Bovendien belooft de Zweedse energiereus tien opeenvolgende jaren 100.000 euro te storten in een regionaal fonds voor duurzaam energiegebruik. Maar de centrale zelf zou op jaarbasis maar liefst 18.000 voetbalvelden aan hout verstoken.

Dansen op een vulkaan

De enige partij die een amendement tegen de verklaring indient is nota bene de VVD, oppositiepartij in Diemen met een bestuur van D66 en PvdA. Bert Timmer haalt zeer toepasselijk Annie M.G. Schmidts liedje ‘Dansen op een vulkaan’ uit 1977 aan.

De liberalen zijn samen met een paar lokale partijen en de Ouderenpartij de enigen die de rug recht houden en politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid durven nemen. “De VVD wil niet gokken met de gezondheid van de Diemenaren, noch dansen op een vulkaan en klimaatverandering verergeren. Voor een juridische claim zijn wij niet bang,” aldus Timmer.

Hij baseert zich daarbij op een advies van advocaat Koos van den Berg, die ook Urgenda steunt. Op landelijk niveau is de VVD echter onderdeel van het probleem. In het klimaat­akkoord dat Rutte III eind juni, met steun van ‘oppositiepartij’ PvdA presenteerde, wordt biomassa juist als een van de duurzame oplossingen gezien en gesteund met subsidie. VVD-­minister Wiebes stelt maar liefst 8 miljard euro beschikbaar.

De meerderheid van de politici in Diemen zit donderdagavond verstrikt in het eigen ambtelijke systeem: ze vergaderen eindeloos, dienen amendementen en moties in, gaan tijdelijke coalities aan en veranderen hier en daar op verzoek een formulering. Maar tot de enige juiste beslissing – het tegenhouden van de centrale – komen ze niet.

Gezond verstand

De dreigende schadeclaim van een groot bedrijf telt kennelijk zwaarder dan mens en natuur, concludeert Ons Diemen. Alsof er geen klimaatverandering bestaat, die nu moet worden aangepakt.

De enige mensen met gezond verstand zitten op de publieke tribune. De deelnemers aan het protest van Code Rood worden door bewakers en politie zo gauw mogelijk de zaal uitgezet. Daarna gaat het ambtelijk geneuzel en gedraai dat tot niets leidt gewoon verder. “Ontbossing is geen klimaatoplossing” klinkt nog na in de zaal, maar de politiek is alweer in slaap gevallen.

De uitnodiging van Code Rood om onderdeel te zijn van een institutionele omslag naar een eerlijke en meer rechtvaardige samenleving is aan dovemansoren gericht. Net als bij Urgenda zullen oplettende burgers het beleid van de overheid moeten corrigeren. 

Kirsten Zimmerman. Dj, schrijver en journalist, actief lid warmtegroep Van der Pekbuurt, die zich bezighoudt met de energietransitie in die buurt. Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden