Hottug toch niet welkom op grachten

De Hottug, een drijvende badkuip, wordt toch verboden op de Amsterdamse grachten. De gemeente heeft de beslissing de Hottug toe te staan teruggedraaid.

De drijvende badkuip past niet in het beleid overlast op de gracht te beperken. Beeld -
De drijvende badkuip past niet in het beleid overlast op de gracht te beperken.Beeld -

De drijvende badkuipen zijn strijdig met welstandsaspecten, de ordening op het water en de wens om overlast op het water zoveel mogelijk te beperken.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is verheugd met de uitspraak. De Hottugs passen volgens hen, net als rijdende en varende bierfietsen, niet bij een drukke en monumentale binnenstad.

Verpretparkisering
"Dit soort attracties hoort niet thuis in een werelderfgoedstad. Daarnaast staat het toestaan van dit soort vermaak haaks op de inspanningen om de balans en leefbaarheid in de binnenstad te herstellen en te verbeteren," zegt Walther Schoonenberg van de VVAB.

Een Hottug is een van de uitwassen van de verpretparkisering van de binnenstad, stelt de VVAB. De badkuip, waarvan er vijf zouden moeten gaan dobberen door de grachten, is verwarmd door een houtkachel.

Bierfiets
Het is nog onduidelijk of soortgelijke initiatieven kunnen worden geweerd met de uitspraak. Schoonenberg denkt van wel: "Dit besluit kan als een belangrijke principiële uitspraak worden beschouwd, op grond waarvan de grachten gesloten zullen blijven, ook voor andere, vergelijkbare initiatieven."

Onlangs werd de amfibike verboden, de drijvende bierfiets. De reguliere bierfiets staat ook onder grote druk: half december stelde het stadsbestuur de fietsen te weren uit straten of gebieden waar ze onevenredig veel overlast veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden