Plus

Hotelstop houdt hotel in gekraakt pand Zuid niet tegen

Jongeren hebben in Zuid een monumentaal pand gekraakt waar de eigenaar een hotel in wil beginnen, wat volgens het bestemmingsplan mag.

De krakers werken en studeren, maar een betaalbare woning is onvindbaar voor hen. Beeld Jesper Boot
De krakers werken en studeren, maar een betaalbare woning is onvindbaar voor hen.Beeld Jesper Boot

1. Wat voor pand hebben de jongeren gekraakt?
Het pand op de hoek van de Jan Luijkenstraat en de Hobbemastraat, om de hoek bij het Museumplein, is opgedeeld in een woning in het souterrain en de begane grond en Hotel ­Museumzicht op de bovenste verdiepingen.

Uit gegevens in het kadaster blijkt dat de woning (dus zonder het bovengelegen hotel) in 2017 voor ruim 1,8 miljoen euro is gekocht door Jan Luijken Vastgoed BV. Dat bedrijf bezit meerdere panden in de stad waar hotels in zijn gevestigd. Volgens omwonenden staat de woning sinds december 2016 leeg.

2. Wat is de nieuwe eigenaar van plan met de woning?
Pandeigenaar Marco Egstorf zegt er inderdaad een hotel te willen beginnen. Hij heeft in april een vergunning aangevraagd om de woning te kunnen verbouwen.

Hij wil onder meer de fundering herstellen, gevel­kozijnen vernieuwen en de indeling veranderen. Mogelijk wordt het nieuwe hotel samengevoegd met het al bestaande Hotel Museumzicht, maar daarover is Egstorf nog in gesprek.

3. Mag er een nieuw hotel worden geopend terwijl er een hotelstop is afgekondigd door het stadsbestuur?
Ja. Het gehele pand heeft een hotelbestemming. De hotelstop kan daar niets aan veranderen. Die kan alleen voorkomen dat bestemmingsplannen worden gewijzigd om een pand alsnog een hotel­bestemming te geven.

Stadsdeel Zuid kan er niets tegen doen. "Volgens het bestemmingsplan is een hotel toe­gestaan. Daar hebben wij ons als overheid aan te houden," zegt een woordvoerder.

Dat het hotel er ook echt komt is overigens nog niet zeker. Het stadsdeel heeft de vergunningsaanvraag voor de verbouwing geweigerd na een negatief advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De ­verbouwing zou volgens het rapport leiden 'tot ernstige aantasting van de monumentale waarde van het pand'.

4. Wat gaat de eigenaar nu doen?
Egstorf zegt woensdag aangifte te doen tegen de krakers. Het Openbaar Ministerie zal dan bekijken of er wordt overgegaan tot ontruiming. Egstorf zal moeten aantonen dat op korte termijn iets gaat gebeuren met de woning, want justitie ontruimt niet voor leegstand. De krakers hebben een ­advocaat in de arm genomen.

Egstorf bereidt ondertussen een nieuwe vergunningsaanvraag voor. Hij zegt met de Commissie Ruimte­lijke Kwaliteit te kijken hoe hij toch aan de voorwaarden voor de verbouwing van het monumentale pand kan voldoen.

Lees ook: Jonge krakers: 'De stad wordt verkocht aan de hoogste bieder'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden