Update

'Hotelspringer' krijgt celstraf en moet smartengeld betalen

Het slachtoffer, een tienerjongen, zat nietsvermoedend op een terras in de Kerkstraat toen de Australiër vanaf driehoog op hem sprong. Hij liep hierdoor een dwarslaesie op en zit de rest van zijn leven in een rolstoel. Foto © Thinkstock

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag de 29-jarige Abdallah O. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank heeft hem vrijgesproken van opzettelijk handelen, zoals de aanklacht van justitie luidde, en daar is de Australiër volgens zijn advocaat Peter Plasman heel blij mee.

De man sprong vorig jaar juli onder invloed van cannabis uit een raam in de Kerkstraat in Amsterdam en belandde daarbij op een Braziliaanse toerist. Die liep daardoor een dwarslaesie op en zit de rest van zijn leven in een rolstoel.

De Australiër moet ook smartengeld betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag is vastgesteld op ruim 120.000 euro.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twaalf maanden cel, met aftrek van voorarrest. De rechtbank is van oordeel dat de man niet expres op het slachtoffer is gesprongen. Hij had een psychose en probeerde met de sprong van driehoog te ontsnappen aan hallucinaties.

O. is volgens Plasman blij dat de rechtbank heeft vastgesteld dat hij niet bewust het risico nam. Wel vindt de rechtbank dat de dwarslaesie de schuld van O. is, omdat die door te blowen zichzelf in een psychose bracht.

De rechtbank vindt het belangrijk om duidelijk te maken dat levensgevaarlijk gedrag, begaan onder invloed van verdovende middelen, met detentie wordt bestraft. Omdat O. al drie maanden in voorarrest zat, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Tenzij hij het smartengeld niet betaalt. In dat geval moet hij een jaar in hechtenis, terwijl de betalingsverplichting blijft bestaan.

O. verklaarde tijdens de zitting dat hij niet met opzet iemand wilde verwonden. Hij vergeleek zijn sprong met een scène uit de film The Matrix: 'Het voelde alsof ik me in een oorlogssituatie bevond, in een andere dimensie'. De Australiër heeft hierna geen drugs meer aangeraakt. De gedachte dat het slachtoffer nooit meer kan lopen, noemde hij verschrikkelijk.

Justitie en Plasman beraden zich nog op hoger beroep en willen eerst het vonnis beter bestuderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.