Plus

Hotels weigeren kas gemeente te spekken

De Amsterdamse hotels vertikken het mee te werken aan een verdere verhoging van de toeristenbelasting. 'Als de gemeente nog meer geld wil hebben, komen ze het zelf maar ophalen.'

Beeld ANP

Het Amsterdamse college probeert toerismebedrijven uit de markt te prijzen door met steeds driestere plannen te komen, verpakt als maatregel om toerisme te ontmoedigen, vindt Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Eind vorig jaar verhoogde Amsterdam de toeristenbelasting per persoon al naar 7 procent van de prijs van een hotelkamer. Daarmee behoort de hoofdstad tot de duurste steden in Europa. Wethouder Udo Kock (Financiën) wil de gemeentekas nu verder spekken door de overnachtingstaks opnieuw fors te verhogen.

Terwijl de gemeente er al bijna 87 miljoen euro mee ophaalt, moet daar nog eens 105 miljoen euro per jaar bij. Kock overweegt hotelgasten niet alleen een percentage te vragen, maar daarnaast ook een vast bedrag.

Doodsteek
Volgens Jonatan Tsuff, bestuurder van KHN Amsterdam namens budgethotels, is een vaste heffing de doodsteek voor het goedkope hotelsegment. "Er gaan al bedragen rond van 5 of 10 euro per gast," zegt de eigenaar van Quentin Hotels, een keten van vijf budgethotels.

"Wij vragen 20 tot 30 euro per bed, 80 euro voor een kamer. We kunnen die prijzen niet veel verder verhogen. We zullen dat als bedrijf moeten betalen. Dan moeten we mensen ontslaan die er juist op zijn getraind overlast te voorkomen."

"Nergens in Europa wordt én een percentage en een vast bedrag gevraagd," zegt voorzitter Pim Evers van KHN Amsterdam. "En de opbrengst gaat niet naar toerismebeleid, niet naar een leefbare stad, niet naar maatregelen om overlast te voorkomen; die verdwijnt gewoon in de algemene middelen."

De brancheorganisatie zet haar hakken in het zand. Na ontvangst van een voorlopige belastingaanslag geven hotels nu nog op hoeveel gasten ze ontvangen. "Als de gemeente nog meer geld wil hebben, komen ze het zelf maar ophalen." Met het gebrek aan handhavers en controleurs zal dat niet eenvoudig zijn.

De hotels hebben het gevoel dat de rekening voor de drukke stad alleen bij hen wordt neergelegd. "Terwijl de oorzaak elders ligt. De bijdrage van Airbnb (17 miljoen euro in 2017, red.) is een fooi vergeleken bij de overlast die ze veroorzaken. En dagjesmensen, 30 procent van al het bezoek, betalen niets."

"Wij willen graag onze bijdrage aan een leef­bare stad leveren," zegt Evers. "Maar wat zet de gemeente daartegenover? Gebrekkig toezicht op Airbnb, grote problemen bij de stadsreiniging en stijgende kosten voor gemeentediensten en vergunningen." Zo hebben horeca­ondernemers rond het Rembrandtplein zelf de schoonmaak opgezet, omdat de stad het liet afweten. "Als dank worden we extra aangeslagen."

Elitestad
Tsuff hekelt het beleid van het college. "Dit is on-Amsterdams. Willen we als stad mensen met weinig geld de mogelijkheid ontzeggen om in een hotel te slapen?"

De verhoging pakt volgens hem ook slecht uit voor de zakelijke markt. Budgethotels trekken veel jonge ondernemers, maar ook personeel dat op beurzen of bij congressen, theaterproducties en concerten werkt.

De maatregel zal al helemaal niet helpen om het aantal toeristen terug te dringen, zegt Tsuff. "Budgethotels verdwijnen hier niet door. Die vormen zich om tot drie- of viersterrenhotel of verkopen hun exploitatie. Dan wordt Amsterdam helemaal een elitestad."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden