Hotels verhuren illegaal woningen

Hotels Krasnapolsky en Barbizon verhuren illegaal sociale huurwoningen. Foto Scalleja Beeld
Hotels Krasnapolsky en Barbizon verhuren illegaal sociale huurwoningen. Foto Scalleja

AMSTERDAM - Enkele hotels, waaronder Krasnapolsky en Barbizon, verhuren illegaal sociale huurwoningen. Het gaat om honderden appartementen. Dat sprake is van illegale verhuur, blijkt uit correspondentie van het stadsdeel Centrum en de gemeente Amsterdam. Het ministerie van Vrom stelt een onderzoek in.

De VVD kaartte de zaak donderdag aan in de stadsdeelraad. Een meerderheid sprak zich uit tegen een voorstel van stadsdeelvoorzitter Els Iping om de situatie te legaliseren. Wethouder Hans Gerson (Wonen) zei vanmorgen dat hij persoonlijk de zaak uit zal zoeken.

Medeplichtig zijn de eigenaren van de appartementen, NV Zeedijk en Stadsherstel, met de gemeente als (mede-)eigenaar. Die verhuren de appartementen aan de hotels.

Iping erkende al het probleem op 20 oktober in een brief: 'Bij de appartementen van de hotels Krasnapolsky en Barbizon zal niet tot handhaving worden overgegaan, en deze zullen op termijn worden gelegaliseerd tot hotel.' Gerson was op 7 september al op de hoogte, blijkt uit zijn brief aan Iping: 'Het is goed nieuws dat u nu voornemens bent om de huidige illegale situatie op te lossen.' Hij adviseerde investeringen in de woningen te laten meewegen in het bepalen van de huurprijs. In die redenering zouden de hotels niet illegaal zijn, maar dat klopt volgens diverse bronnen niet.

Tjerk Dalhuisen het Stedelijk Bureau Steunpunt Wonen stelt: ''De appartementen van de hotels tellen ongeveer 76 punten, terwijl pas bij 122 punten sprake is van vrijesectorwoningen. Wijzelf en de Dienst Wonen beginnen een zaak als particulieren met dit soort trucs hun puntenaantal proberen op te hogen.'' (TON DAMEN)

Foto Scalleja

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden