Hotels Prins Hendrikkade ontvangen dagelijks 200 touringcars

Op drukke dagen ontvangen de parkeerplaatsen bij hotel Victoria en hotel Barbizon op de Prins Hendrikkade samen meer dan tweehonderd touringcars met toeristen. Dat blijkt uit onderzoek van Meetel in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Touringcars zorgen op de Prins Hendrikkade vaak voor overlast, zoals hier bij het Victoria Hotel. Beeld Floris Lok
Touringcars zorgen op de Prins Hendrikkade vaak voor overlast, zoals hier bij het Victoria Hotel.Beeld Floris Lok

Een groot deel van die bussen - 45 procent - voldoet niet aan de milieunormen die vanaf 1 januari 2018 gelden voor tourbussen in de stad, aldus de onderzoekers. Aangetekend moet worden dat de gegevens over milieunormen alleen van Nederlandse bussen zijn gecontroleerd, terwijl buitenlandse kentekens een groot aandeel hadden bij de tellingen.

Steekproeven
Het onderzoeksbureau heeft steekproeven uitgevoerd in drie periodes, waarbij steeds gedurende drie dagen (een dinsdag, een donderdag en een zaterdag) bussen is geteld. De steekproeven zijn uitgevoerd in drie periodes: in april 2014 (rond de opening van de Keukenhof), in juli 2014 (hoogseizoen) en november 2014 (laagseizoen). Daarbij is het aantal bussen geteld, maar ook de gemiddelde wachttijd en of de motor aan of uit stond tijdens het wachten.

In de eerste twee periodes waren tussen acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds stewards aanwezig op de parkeerplaatsen, om de stroom bussen in goede banen te leiden. Volgens de onderzoekers hebben zij ervoor gezorgd dat bussen minder lang blijven staan en ook dat ze minder lang hun motoren aan houden.

Doorn in het oog
De enorme aantallen touringcars zijn al jaren een doorn in het oog van bewoners en ondernemers op en rond de Prins Hendrikkade. Verkeersopstoppingen, foutparkeren, lawaai, stank en hordes gevaarlijk overstekende toeristen zorgen voor grote irritaties. Daarom werden vorig jaar busstewards aangesteld die een oogje in het zeil moeten houden.

Middels het onderzoek wil de gemeente meer inzicht krijgen in het gebruik van touringcarhaltes op de Prins Hendrikkade. Wat er concreet met de resultaten wordt gedaan, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden