'Hotelprijzen rijzen de pan uit'

Een nachtje slapen in een hotel wordt in rap tempo duurder. Volgens het economisch bureau van ABN Amro ging de prijs van een overnachting gemiddeld zo'n 8 procent omhoog.

Het Amstelhotel. Beeld anp
Het Amstelhotel.Beeld anp

De verwachting is dat de prijzen dit jaar door zullen stijgen.

In heel Nederland stijgen de prijzen, maar Amsterdam spant de kroon. Een hotelgast is hier aanzienlijk meer kwijt dan bijvoorbeeld in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht. In 2016 telde Amsterdam ruim 7 miljoen hotelgasten: anderhalf miljoen meer dan in 2012.

In de afgelopen twintig jaar is de prijs voor een overnachting in ons land volgens de bank niet eerder zo hard gestegen als vorig jaar. Een hotelkamer koste gemiddeld zo'n 104 euro per nacht, variërend van een slordige 88 euro voor een 3-sterrenhotel tot 208 euro voor een 5-sterrenaccommodatie. Daarbij is wel sprake van grote regionale verschillen.

Een kwart meer
Dat de hotelprijzen de pan uit rijzen heeft te maken met het toenemende toerisme. In 2012 waren er 21 miljoen hotelgasten in Nederland, in 2016 waren dit er al bijna een kwart meer: een kleine 26 miljoen. Vooral het aantal bezoekers van Amsterdam is hard gegroeid, maar ook Rotterdam wordt steeds populairder.

Mede door de gunstige economische omstandigheden zit het aantal toeristen dit jaar waarschijnlijk verder in de lift. Dat betekent naar verwachting een verdere omzetgroei van circa 3 procent voor de hotelbranche. De sector zag zijn opbrengsten in de afgelopen zeven jaar al met bijna 30 procent zag toenemen, aldus ABN Amro.

Hotelstop
Het aanbod van hotelkamers is de laatste jaren niet zo hard gegroeid, waardoor hotels tegenwoordig voller zitten dan voorheen.

Sinds 2017 geldt er een hotelstop in de Amsterdamse binnenstad. Nieuwe aanvragen voor hotels worden niet meer behandeld. Buiten het centrum geldt een 'nee, tenzij-beleid'. Dat houdt in dat er op deze plekken in principe geen nieuwe hotels bij zullen komen, tenzij het om een innovatief concept gaat.

Lees meer: Door Amsterdams hotelbeleid openen snel meer hotels in Amstelveen [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden