Hotelkoper vast in China na Amsterdamse megadeal

Het is met 350 miljoen euro de grootste Amsterdamse hoteldeal ooit. Is de aankoop van het Doubletreehotel ook het laatste duwtje geweest voor de ontmaskering van de Chinese koper, verzekeraar Anbang, als sjoemelaar?

Herman Stil
Kantoor van verzekeraar Anbang in Beijing Beeld ANP
Kantoor van verzekeraar Anbang in BeijingBeeld ANP

'Een betrouwbare, solide partij,' zo noemde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het Chinese Anbang twee jaar geleden, toen hij de eerder door de Nederlandse staat geredde verzekeringstak van SNS Reaal voor één euro aan de Chinezen verkocht.

Maar betrouwbaar en solide lijkt Anbang nu niet meer. China heeft Wu Xiaohui (51), de man achter de onwaarschijnlijke groei van de verzekeraar, in de cel gezet vanwege vermeende corruptie, verkoop van rammelende beleggingen en financiële misdragingen bij vastgoeddeals.

Vastgoeddeals zoals de kersverse aankoop van het met 557 kamers grootste hotel in de hoofdstedelijke binnenstad, het pal naast Amsterdam Centraal gelegen Doubletree by Hilton. "De deal is een goede maand geleden gesloten, vóór alle ophef," zegt Jan Steinebach, hoofd hotels bij vastgoedadviseur CBRE, die bij de overeenkomst optrad namens de Amerikaanse verkoper Blackstone. "De overname is onherroepelijk."

Of dat ook geldt voor de financiering achter de bijbehorende aandelendeal is onduidelijk. Na de arrestatie van topman Xiaohui heeft de Chinese overheid lokale banken gevraagd geen zaken meer met Anbang te doen, vanwege twijfels over de houdbaarheid van de financiering van alle vastgoedactiviteiten. Zes banken zouden al gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Verzekeraar grossiert in vastgoed
De Chinese autoriteiten nemen daarnaast sinds dit voorjaar de hele Chinese verzekeringswereld op de korrel. Zo is de voorzitter van de verzekeringsautoriteit die nu Anbang aanpakt zelf onderwerp van onderzoek door de Chinese anti-corruptie-autoriteit. Deze Xiang Junbo is de architect van lossere verzekeringsregels in het land, die Anbang in staat stelden uit te groeien tot een wereldspeler.

Xiaohui, die zichzelf ondanks een huwelijk met de kleindochter van wijlen sterke man Deng Xiao­ping als van eenvoudige komaf afficheert, zette Anbang in 2004 op. Verzekeraar is het bedrijf al lang niet meer: Anbang grossiert de laatste jaren vooral in vastgoedtransacties.

Of dat ook geldt voor de financiering achter de bijbehorende aandelendeal is onduidelijk. Na de arrestatie van topman Xiaohui heeft de Chinese overheid lokale banken gevraagd geen zaken meer met Anbang te doen, vanwege twijfels over de houdbaarheid van de financiering van alle vastgoedactiviteiten. Zes banken zouden al gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Vivat geraakt door affaire

Wat de onzekerheid rond Anbang betekent voor de Nederlandse verzekeringsdochter Vivat (Reaal, Zwitserleven, Route Mobiel) is gissen. Het Amstelveense bedrijf houdt zich op de vlakte met de mededeling 'een zelfstandige Nederlandse onderneming' te zijn die is onderworpen aan de Nederlandse wet- en regelgeving'.

Volgens persbureau Bloomberg is de koers van Vivatobligaties deze week echter sterk gedaald, doordat investeerders ze uit voorzorg verkopen. De verzekeraar heeft naar eigen zeggen een solide financiële positie. Anbang heeft sinds de overname zeker tussen de 1,5 en twee miljard euro in Vivat gestoken. Nieuwe malheur zou pijnlijk zijn: Vivat heeft net een sanering afgerond waarbij 1200 van de 3600 banen zijn verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden