Hoteliers zijn voorlopig niet bang voor Airbnb

Nederlandse hoteliers maken zich geen grote zorgen over concurrentie van particuliere accommodatieverhuurders als Airbnb. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van hoteladviseur Horwath kan worden afgeleid dat de verschillen tussen Airbnb en de hotels nog veel te groot zijn.

Het aantal Airbnb-accomodaties in Amsterdam stijgt, maar ook het aantal hotelkamers. Zo wordt aan de Sarphatistraat nu gebouwd aan het Hyatt Regency, een vijfsterenhotel met 211 kamers. Beeld illustratie: Aedes Vastgoed
Het aantal Airbnb-accomodaties in Amsterdam stijgt, maar ook het aantal hotelkamers. Zo wordt aan de Sarphatistraat nu gebouwd aan het Hyatt Regency, een vijfsterenhotel met 211 kamers.Beeld illustratie: Aedes Vastgoed

Airbnb lijkt met een miljoen kamers in de wereld alle hotelgiganten voorbij te streven. Zo bieden Intercontinental en Hilton, de twee grootste hoteliers, elk wereldwijd zeshonderdduizend kamers aan.

Gisteren meldde ING dat een vergelijkbare rekensom ook voor Nederland geldt; met vijftienduizend accommodaties zou Airbnb bijna tweemaal zo groot zijn als de grootste Nederlandse hotelketen, Van der Valk.

Maar hotelkamers zijn het hele jaar door elke dag beschikbaar, terwijl de kamers die via Airbnb worden verhuurd gemiddeld minder dan twintig procent van de tijd beschikbaar zijn.

Scheve verhouding
Airbnb geeft geen cijfers over het aantal overnachtingen per stad. Maar als de circa 11.500 accommodaties die de dienst in Amsterdam aanbiedt twintig procent van de tijd beschikbaar zijn, komt het aantal overnachtingen per jaar uit op rond de 830.000.

De 27.000 hotelkamers in de stad waren volgens Horwath het afgelopen jaar goed voor 12,5 miljoen overnachtingen. In heel Nederland is de verhouding nog schever. Tegenover de 1,8 miljoen Airbnb-overnachtingen staan 32,2 miljoen hotelovernachtingen.

Aan banden leggen
Hoteliers zijn dan ook niet erg bang voor Airbnb. Tweederde van de door Horwath ondervraagde hotels staat neutraal of positief tegenover zulke diensten. Wel wil een meerderheid dat overheden de particuliere verhuur reguleren of aan banden leggen.

Volgens ING zal zowel het aantal Airbnb-woningen als de beschikbaarheid ervan de komende drie jaar groeien. Maar ook het aantal hotelkamers neemt in die periode met een vergelijkbaar tempo toe.

Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam groeit nu al sneller dan het aantal hotelkamers, waardoor de bezettingsgraad - en de kamerprijs - waarschijnlijk verder gaat stijgen.

Volgens Horwath is een hotelkamer nu gemiddeld 81 procent van de tijd bezet. Een kamer in de stad doet gemiddeld 119 euro per nacht. Hoteliers verwachten dat die gemiddelde prijs binnen een jaar naar 125 euro stijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden