Hotel The Hoxton wordt een buitenbeentje in hartje centrum

Deze zomer opent een hele trits nieuwe hotels in Amsterdam zijn deuren. Een daarvan is The Hoxton, een buitenbeentje in hartje centrum.

Sharan Pasricha van The Hoxton: 'We zijn een beetje een disfunctionele hotelfamilie' Beeld Iris Bergman

De Britse hoteleigenaar Sharan Pasricha kocht anderhalf jaar geleden voor 25 miljoen euro een droomplek: 111 hotelkamers tussen Herengracht en Singel in vijf aaneengeschakelde grachtenpanden die nog bulken van wat makelaars 'authentieke details' noemen.

The Hoxton - voorheen zat hier het Rembrandt Classic Hotel - is op zijn zachtst gezegd een buitenbeentje. In Pasricha's hotel hoeft straks niet te worden betaald voor minibar, telefoon of wifi en wordt desgewenst na elven nog ontbijt geserveerd en er is een maximumprijs. 'Bij ons geen vijftienhonderd euro voor een kamer als het druk is in de stad. Dat levert alleen maar negatieve recensies op.'

Wat The Hoxton ook anders maakt dan andere hotels in de stad, is dat de 35-jarige Pasricha zelf eigenaar is van het pand. Normaliter worden in de hotelwereld beheer en vastgoed uit elkaar getrokken. 'Als je een gebouw bezit, kun je zelf bepalen wat je ermee doet," zegt Pasricha. 'We hadden in Amsterdam niet kunnen doen wat we doen als we niet zelf de eigenaar waren geweest. Eigendom maakt ons onafhankelijk.'

Dat betekent wel dat zijn bedrijf niet heel snel kan groeien. The Hoxton in Amsterdam is zijn derde vestiging, hij opende eerder al twee hotels in Londen. 'Al dat vastgoed beperkt de groei. Maar goed dat we niet de ambitie hebben vijftig hotels te openen. Met een stuk of twaalf ben ik meer dan tevreden.'

Enigszins rommelig
Een disfunctionele familie, zo omschrijft hij zijn hotelgroep; een serie hotels die op het eerste oog weinig met elkaar te maken hebben, behalve dan naam en filosofie. Zolang de hotels maar 'enigszins rommelig' zijn. 'We willen vooral geen ketenhotel zijn met een dik boek voorschriften; het allerleukste is om voor de inrichting van een nieuwe vestiging de lokale vlooienmarkten af te lopen.'

Een maand voor de opening is het kruip-door-sluip-doorcomplex nog het domein van bouwvakkers. De bel-etage wordt bij de begane grond getrokken en één van de binnentuinen wordt overkapt, zodat deze kan dienen als restaurant, dat wordt uitgebaat door Soho House. De kamers gaan stuk voor stuk op de schop; oude balken worden weer tevoorschijn gehaald, lambrisering aangebracht.

Het wordt nog aanpoten; bij The Hoxton geen 'zachte' opening zoals gebruikelijk in de hotellerie. 'We gaan 13 juli in één keer helemaal open. De eerste gast moet het hele hotel in volle glorie ondergaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden