Hotel in seniorencomplex Osdorp van de baan

De komst van een hotel met ruim 300 bedden in een ouderencomplex in Nieuw-West lijkt van de baan. De Amsterdamse rechtbank heeft voorlopig een streep door het plan gehaald. Onduidelijk is nog of er hoger beroep komt.

Ton Damen
In dit seniorencomplex op de Pieter Calandlaan zou een backpackershotel komen. Beeld Google Streetview
In dit seniorencomplex op de Pieter Calandlaan zou een backpackershotel komen.Beeld Google Streetview

Het nieuwe Hotel You op de Pieter Calandlaan 86 zou volgens de verstrekte vergunning plaats kunnen bieden aan jongeren van 21 tot 40 jaar, die soms wel met zes personen tegelijk op een kamer slapen.

In hetzelfde pand verblijven patiënten en ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 87 jaar. Die ouderen waren vooral bang voor overlast, maar vreesden ook voor hun eigen veiligheid.

Hotelbeleid
Het stadsdeel heeft een vergunning afgegeven voor de vestiging van het trendy boutique hotel. De bewonerscommissie Osdorperhof ging daartegen met succes in beroep. De rechtbank vindt dat de stadsdeelcommissie onvoldoende rekening heeft gehouden met het hotelbeleid van de gemeente Amsterdam.

Het beleid vereist dat duidelijk wordt gemaakt wat een nieuw hotel toevoegt aan het bestaande aanbod. Dat is onvoldoende gebeurd. De bestuurscommissie moet ook de proceskosten betalen.

Rochdale
Eerder hadden de bewoners bezwaren bij het stadsdeel ingediend en gelijk gekregen van de bezwaarschriftencommissie. De verhuurder van het gebouw, woningcorporatie Rochdale, was ook tegen de grootschaligheid van het hotel gekant, maar werd erdoor verrast dat het stadsdeel plotseling een vergunning verstrekte.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden