'Hotel des onheils' opent na 26 jaar zijn deuren in Noord-Korea

Volgende zomer opent naar verwachting het 3000 kamers tellende Ryugyong Hotel zijn deuren. Maar wel 24 jaar te laat. Het staat in Pyongyang, Noord-Korea, één van de armste steden ter wereld.

Ryugyong Hotel in Pyongyang, Noord-Korea. Beeld afp
Ryugyong Hotel in Pyongyang, Noord-Korea.Beeld afp

Met zijn 3000 kamers zal het hotel het grootste ter wereld worden. Onder leiding van Kim Il-Sung startte de bouw van het hotel in 1987, het moest de ultieme belichaming worden van de macht van de communistische staat Noord-Korea. Maar toen grote broer Rusland in 1992 de financiële kraan dichtdraaide, lag alles stil. De beëindiging van de steun was een enorme ramp voor Noord-Korea. Er brak een grote hongersnood uit, waardoor 3,5 miljoen mensen om het leven kwamen.

Het hotel was jarenlang onderwerp van internationale spot. Het tijdschrift Esquire noemde het 'het slechtste gebouw in de geschiedenis van de mensheid', anderen noemden het 'het hotel des onheils'.

Hervat
Tot ieders verbazing werd de bouw bijna twintig jaar later, in 2008, weer hervat. In ruil voor 75 procent van de aandelen van Korylink, de enige mobieletelefonieaanbieder in Noord-Korea, mocht de Egyptische Orascom Groep het project afmaken. Hiervoor moest de groep diep in de buidel tasten, zo werd vorig jaar de glazen buitenkant, ter waarde van 138 miljoen euro, geplaatst.

De luxe hotelketen Kempinski zal het hotel gaan bestieren. Zij beloven restaurants, luxueuze appartementen en suites, winkels en een casino. Simon Perry, journalist voor de Britse krant The Daily Mail, nam alvast stiekem een kijkje. Buitenlanders mogen in Noord-Korea namelijk niet vrij rondlopen. In het holst van de nacht sloop hij zijn hotel uit om als eerste westerling de 330 meter hoge kolos van binnen te bekijken.

Van alle beloftes is nu nog niets te zien. Van buiten is het een spectaculair gebouw, maar van binnen is alles nog kaal en leeg. Het is dus nog maar de vraag of het hotel daadwerkelijk volgend jaar zal openen.

1984
Ironisch is dat dit megalomane commerciële project geïnspireerd lijkt te zijn door het piramidevormige gebouw van het Ministerie van Waarheid (Minitrue) uit George Orwell's boek 1984.

In het boek uit 1948 beschrijft Orwell hoe de Partij alle macht in handen heeft en er geen ruimte is voor individualisme. Het Ministerie van Waarheid is verantwoordelijk voor propaganda en historische revisies, zodat de Partij altijd kloppende voorspellingen doet. Daarnaast staat de piramide model voor de samenleving van Oceanië. Bovenaan staat de Partij, daaronder de ministeries en onderaan de Proles, het volk.

Arm
En wie zal er van al die weelde kunnen genieten? Pyongyang is een van de armste steden ter wereld. De stad kan het zich niet eens veroorloven om de straatverlichting 's avonds aan te doen. Mensen moeten rondkomen van 5 euro per week, een door de overheid bepaald salaris. Vorig jaar waarschuwde het Wereldvoedselprogramma nog dat er voor 6 van de 24 miljoen Noord-Koreanen risico is op ondervoeding, tijdens een van de grootste voedseltekorten in tien jaar. Voor Kim Jong-un lijken dit soort problemen trivia. Alles in het belang van de glorieuze partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden