Hostess Peking gedrild als atlete

Achter gesloten deuren zijn het afgelopen halfjaar 337 Chinese studentes gedrild voor hun rol tijdens de Olympische Spelen. De training voor de gastvrouwen, die de medailles naar de erepodia brengen, is van militaire snit. De vrouwen zijn tussen de achttien en 24 jaar en tussen de 1,68 en 1,75 meter lang. De afstand tussen de twee uiterste ooghoeken? Exact drietiende van de totale gezichtslengte.

De schouders moeten recht zijn, de heupen 'gewelfd'. De huid moet 'glanzend en elastisch' zijn, nergens mag een gram overtollig vet zitten.

Er zijn ook normen voor borstomvang, neuswijdte en de afstand tussen de pupillen. Alleen studentes van de universiteiten in Peking en Sjanghai mochten zich aanmelden, want van de gastvrouwen wordt ook enig intellect verwacht.

Vijfduizend kandidaten voldeden aan de eisen om tot de opleiding te worden toegelaten. Ook ballet, make-up, veiligheid en vreemde talen stonden op het programma. De overgrote meerderheid viel al snel af. Slechts 337 meisjes doorstonden uiteindelijk de beproeving.

''Het was zwaar,'' zei Yang Xu (19) tegen het staatspersbureau Xinhua. ''We moesten vaak meer dan een uur rechtop blijven staan op hoge hakken. Mijn T-shirt raakte iedere keer doorweekt van het zweet, ondanks de airconditioning. Maar dat deerde me niet, dit is de kans van mijn leven. Het is altijd mijn droom geweest gastvrouw te zijn voor Olympische tafeltennissers.''
De jonge vrouwen zijn bijna net zo zwaar gedrild als Chinese topatleten. In het opleidingscentrum, even ten noorden van Peking, was elke dag volledig volgeboekt. Opstaan om half zeven, joggen, lessen volgen tot half negen 's avonds en om elf uur naar bed.

In de lessen bleef geen detail onbesproken. Zelfs de lach moet aan bepaalde maatstaven voldoen: het moet een brede zijn, die acht tanden blootlegt. Minutenlang moesten de meisjes schriften op het hoofd balanceren en tussen de knieën klemmen om te leren hoe rechtop te staan bij het presenteren van de medailles. ''We hebben ook geleerd in het flitslicht van camera's te kijken zonder met onze ogen te knipperen tijdens de prijsuitreikingen,'' vertelt Li Ziye (19), een andere gastvrouw.

De vrouwen is geleerd zich sierlijk te bewegen in de zijden jurken die ze dan dragen. ''Elke beweging moet de boodschap van Chinese schoonheid overbrengen naar de wereld,'' aldus Wang Ning die aan het hoofd staat van de opleiding. (REMKO TANIS)

De opleiding voor gastvrouw bij de Spelen is bijna voltooid. Vijfduizend vrouwen meldden zich, 337 werden uitverkoren. Foto AP/Andy Wong Beeld
De opleiding voor gastvrouw bij de Spelen is bijna voltooid. Vijfduizend vrouwen meldden zich, 337 werden uitverkoren. Foto AP/Andy Wong

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden