Hospitalen bijna failliet

Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Foto ANP/Ed Oudenaarden

EMMELOORD/LELYSTAD - De IJsselmeerziekenhuizen zijn bijna failliet. Er zijn grote tekorten en het is niet zeker dat de salarissen van de 1300 personeelsleden na deze maand nog kunnen worden betaald.

De ziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad en Emmeloord, kampen met een verlies dat is opgelopen tot ruim tien miljoen euro. Er was al zeven miljoen euro verlies en dat bedrag loopt elke dag verder op sinds op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de operatiekamers zijn gesloten. Daardoor blijven veel patiënten weg.

Gisteren zijn de nieuwste cijfers op tafel gelegd in een overleg van alle financiers en ook het College Sanering Zorginstellingen. Op basis daarvan sluit zorgverzekeraar Achmea niet uit dat het ziekenhuis failliet gaat. ''Het ziet er niet goed uit. We bestuderen de cijfers en hebben aanvullende informatie opgevraagd. Voordat wordt geïnvesteerd in een reddingsplan willen we weten of het ziekenhuis toekomst heeft.'' De tekorten komen volgens Achmea doordat veel patiënten voor andere ziekenhuizen kiezen. Bovendien is er volgens de verzekeraar sprake van mismanagement.

Een kleine vijftig van de 260 bedden in Lelystad en Emmeloord staan leeg. De afdelingen chirurgie en verloskunde zijn gesloten en het personeel maakt zijn vrije dagen op. Woordvoerster Debbie Wijman weigert te bevestigen dat de ziekenhuizen afstevenen op een faillissement. Volgens haar kan er geen situatie ontstaan dat een hele regio zonder ziekenhuis komt te zitten. ''We gaan ervan uit dat er een oplossing wordt gevonden.''

Volgens het ministerie van Volksgezondheid ligt de toekomst van het ziekenhuis in handen van onafhankelijke deskundige Léon Lodewick, die binnen veertien dagen met een advies komt.

Dat een ziekenhuis omvalt, is volgens de koepelorganisatie Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet ondenkbaar, al is het niet aannemelijk dat patiënten daar de dupe van worden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden