Horecazaken berispt na discriminatie aan de deur

Dit najaar hebben meerdere horecazaken een waarschuwing gekregen voor discriminatie aan de deur. Burgemeester Femke Halsema scherpt de aanpak aan.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema Beeld anp
De Amsterdamse burgemeester Femke HalsemaBeeld anp

De drie zaken moeten bij de volgende overtreding één week dicht, zo schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Een vierde horecazaak kreeg een soortgelijke waarschuwing, omdat het deurbeleid niet transparant is.

Nog eens drie zaken kregen een brief omdat zij hun toelatingsbeleid niet duidelijk maken bij de deur

De gemeente zette mystery guests in bij 49 horecazaken. Zij gingen in twee koppels langs: een koppel met een migratieachtergrond en een zonder. Deze tweetallen bezochten binnen een half uur dezelfde zaak om te controleren of cafés of clubs discrimineren bij het toelaten van gasten aan de deur.

Schijn van discriminatie
Het koppel met een migratie-achtergond is negen keer geweigerd in een zaak die het andere koppel wel toeliet. De horeca-exploitanten zijn vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Bij een tweede controle is bij de vier gewaarschuwde zaken opnieuw de schijn van discriminatie ontstaan.

Halsema laat weten dat zij de aanpak van horeca-discriminatie aanscherpt. De bevindingen van mystery-guests zijn voortaan voldoende voor maatregelen, of daar nu meldingen aan vooraf gingen of niet.

Voor betrapte horecazaken geldt 'three strikes your out': na twee kortstondige sluitingen moet de tent voor onbepaalde tijd dicht.

Lees verder: Amsterdamse horeca discrimineert nog steeds

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden