Horecaondernemers zijn overlast van nepdealers zat

Dealers die nepdrugs verkopen zorgen voor steeds meer overlast rond het Rembrandtplein en het Leidseplein. Robert Domhof, de straatmanager van het Leidseplein, heeft de burgemeester een brandbrief gestuurd over het probleem.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Domhof is het elk weekend weer raak: een aantal dealers dringt zich op aan het uitgaanspubliek. Ze zeggen cocaïne te verkopen, maar smeren hun slachtoffers in werkelijkheid niks meer dan vermalen aspirine aan. Het enige wat de politie kan doen, is een boete uitschrijven.

Straatmanager Robert Domhof eist daarom dat de gemeente het plein als dealeroverlastgebied aanwijst. In een overlastgebied kan de politie een verblijfsverbod aan de dealers opleggen voor de duur van drie maanden. 'De politie wil wel ingrijpen, maar is aan handen en voeten gebonden', aldus Domhof. 'Het verkopen van nepdrugs is geen misdrijf, de dealers staan dus zo weer op straat.'

Het probleem speelt niet alleen op het Leidseplein. Ook op het nabijgelegen Rembrandtplein zijn de dealers ieder weekend te vinden. 'Het speelt nu ongeveer een jaartje', zegt de straatmanager van het Rembrandtplein Ernst Weidema. 'We zijn het echt zat, het verpest de uitstraling van ons plein.'

De problemen zijn volgens Weidema begonnen nadat de Wallen werden benoemd tot dealeroverlastgebied. 'De dealers wijken nu uit naar omringende plekken waar veel mensen komen en dat zijn dus het Leidse- en Rembrandtplein.'

Toeristen
Volgens Weidema zijn vooral toeristen de dupe van de dealers. Vorig jaar al stuurde Weidema een brief over het probleem naar de districtscommissaris. 'Er zijn toen wel wat maatregelen aangekondigd, maar zolang het dealen in nepdrugs geen misdrijf is, kan de politie weinig doen', aldus de straatmanager.

Weidema is wel in onderhandeling met de politie om te kijken hoe ze de dealers bij de uitgaansgebieden weg kunnen krijgen. 'Het enige wat we nu kunnen doen is onszelf zichtbaar maken en de dealers laten weten dat we ze in de gaten hebben', zegt Weidema.

Iris Reshef, woordvoerder van burgemeester Van der Laan, zegt dat de dealers 'in tegenstelling tot op de Wallen, niet de hele week maar vooral rond uitgaansavonden in het weekend actief zijn'. Reshef laat weten dat de gemeente momenteel bekijkt welke aanpak het beste werkt. 'Wellicht kan de voetbal- en overlastwet daar een rol bij spelen', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden