Horecaondernemers verenigen zich tegen rookverbod

AMSTERDAM - Drie cafébazen uit Amsterdam en Den Haag komen in het verweer tegen het algehele rookverbod in de horeca.Daarvoor hebben zij het Platform Horeca & Ventilatie opgericht, liet ondernemer en voorzitter Paul Hermanides van de Amsterdamse horecavereniging woensdag weten.

Samen met twee collega's wil hij een verbeterd ventilatiesysteem onder de aandacht brengen van minister Ab Klink van Volksgezondheid, die binnen een jaar een rookverbod wil in de horeca.

Het platform wil horecaondernemers alternatieven bieden voor een algeheel rookverbod. Volgens Hermanides zijn de ventilatiesystemen in het afgelopen half jaar zodanig verbeterd, dat de luchtkwaliteit in cafés dan ''zuiver genoeg'' is. Bovendien zijn de initiatiefnemers bang voor een omzetdaling. ''In andere landen waar een rookverbod is ingevoerd, is de omzet het eerste jaar afgenomen met 20 procent'', aldus de voorzitter van de KHA.

Behalve Paul Hermanides, directeur van de Amsterdamse uitgaansgelegenheden Hotel Arena en Odeon, zitten de Amsterdammer Ton Poppes (Escape, De Kroon) en Hagenaar Peter Haverberg (Schlemmer, Flow) in het platform. De horecabazen zijn nu nog met zijn drieën, maar zeggen dat ook andere horecaondernemers belangstelling voor dit initiatief hebben.

Omzet stijgt met goede ventilatie

Over het gebruik van ventilatiesystemen in de horeca is al veel te doen geweest. Uit onderzoek van economisch onderzoeksinstituut Ecorys bleek vorig jaar dat met goede ventilatie de omzet stijgt. Cafés tappen en schenken voor 4 procent meer, in frisse restaurants gaat de opbrengst met 6 procent omhoog. Dat komt omdat meer niet-rokers dan uit eten gaan.

Uit dit onderzoek bleek ook dat een rookverbod restarants nu al 2 tot 3 procent omzetstijging zou opleveren, cafés kost het juist klandizie. Maar als het aantal rokers sterk gaat dalen, kunnen ook cafés een slaatje slaan uit een rookverbod.

Onderzoek van TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees al uit dat ventilatie voor de meeste cafés en restaurants veel te duur zou worden. Een later onderzoek van TNO in opdracht van de tabaksindustrie toonde aan dat ventilatie wel een goed alternatief was voor een rookverbod, maar toenmalig minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) wilde daar nooit aan. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden