Update

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra dood

Sjoerd Kooistra. Archieffoto Jan van Breda Beeld
Sjoerd Kooistra. Archieffoto Jan van Breda

AMSTERDAM - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra (59) heeft zelfmoord gepleegd. Hij verkeerde in betalingsproblemen en zag er geen gat meer in, aldus zijn advocaat en vriend Oscar Hammerstein. In Het Parool van vandaag zegt hij: ''Ze hebben hem geen uitweg gelaten. Ik durf te stellen: Heineken heeft hem vermoord.''

Sjoerd Kooistra is maandagmiddag dood aangetroffen in zijn villa in Ubbergen. De forensische recherche is nog bezig met onderzoek in de woning.

Volgens de advocaat zou hij zichzelf van het leven hebben beroofd, omdat hij door het conflict met bierbrouwer Heineken geen uitweg meer zag. Hammerstein kende Kooistra al 20 jaar en noemde hem een vriend.

Kooistra heeft zeer onlangs zijn nalatenschap geregeld en er is een afscheidsbrief gevonden. Aan privébezittingen laat hij drie huizen in Nederland na, in Amsterdam, Groningen en Ubbergen, twee huizen in Spanje, een huis in Brazilië en een kostbaar jacht.

In een uitgebreid netwerk van BV's laat Kooistra, die altijd het middelpunt van zakelijke conflicten is geweest en een slechte reputatie genoot, 87 horecagelegenheden in Nederland na.

Melding
De politie vond Kooistra maandagmiddag na een melding. Een woordvoerster van de politie wilde niet zeggen of het om een anonieme tip ging, of van een bekende van Kooistra. Aan het begin van de avond is besloten tot grootschalig onderzoek. Op het bureau in Nijmegen is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Volgens de woordvoerster zijn er inmiddels twintig man actief.

Over de doodsoorzaak wilde de woordvoerster weinig zeggen. Op dit moment zijn volgens haar alle mogelijkheden open. Volgens haar is het onduidelijk wat er in de woning is gebeurd. Ze kon ook niet zeggen of hij op het moment van overlijden alleen in de woning was.

Achterstallige huur
Kooistra was eigenaar van tientallen horecazaken. Bierbrouwer Heineken ontruimde op 19 mei twee panden van Kooistra in Amsterdam. De rechter had de dag daarvoor bepaald dat hij en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. Kooistra probeerde ontruiming via een kort geding te voorkomen.

Kooistra had een huurachterstand van 1 miljoen euro bij Heineken. Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra. De horecamagnaat ligt ook in de clinch met InBev. (HET PAROOL)

Vandaag in Het Parool
- 'Heineken heeft Kooistra vermoord'
- Ondernemer op de kosten van anderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden