Horecamagnaat Kooistra volgde eigen weg

AMSTERDAM - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is overleden. De ondernemer kwam veel in opspraak door omstreden faillissementen van verschillende horecazaken.

Kooistra wordt in 1952 geboren in Emmen, als zoon van een slager. Als zijn vader overlijdt, erft Kooistra familiepretpark De Vluchtheuvel in Norg. Kooistra blijkt al snel een neus te hebben voor het opkopen en reorganiseren van slechtlopende etablissementen. Hij bouwt zijn imperium op in de stad Groningen, waar hij anno 2004 eigenaar is van alle cafés en restaurants aan de zuidwand van de Grote Markt.

Na Groningen richt Kooistra zijn pijlen op Amsterdam, waar hij bekende gelegenheden in bezit krijgt als de Heineken Hoek, Three Sisters, Dante en Hoppe in drukke uitgaansgebieden als het Leidseplein en het Spui. Ook de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat, waar veel homocafés en homodiscotheken zijn gevestigd, wordt na verloop van tijd een 'Kooistra-straat'.

Eind 2001 komt Kooistra voor het eerst in het nieuws, als de toenmalige uitkeringsinstantie GAK een onderzoek aankondigt naar de fooien in meer dan zestig horecazaken. In 2003 veroordeelt de rechtbank hem tot het terugbetalen van 1,2 miljoen euro omdat hij te weinig premies heeft afgestaan. Na dit dispuut komt steeds meer naar buiten over wat de 'methode-Kooistra' is gaan heten.

De gemeente Amsterdam begint een onderzoek naar de praktijken van Kooistra. Na een faillissement zou de ondernemer met een nieuwe en lege bv zonder duur personeel een stille doorstart willen maken, zo luiden de aantijgingen. De fiscus, personeel, leveranciers en uitkeringsinstanties blijven met lege handen achter. Door het inzetten van pachters blijft Kooistra zelf buiten schot.

Recentelijk kwam Kooistra in het nieuws, toen bierbrouwer Heineken Kooistra's Amsterdamse cafe's ontruimde. De rechter had bepaald dat Kooistra en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. Kooistra had een huurachterstand van 1 miljoen euro. Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra. De horecamagnaat lag ook in de clinch met bierbrouwer InBev.

De openlijk homoseksuele zakenman, die wel eens meevoer tijdens de Gay Pride in de Amsterdamse grachten, behoorde tot de rijkste Nederlanders. In de Quote 500 stond Kooistra in 2009 op nummer 202 met een geschat vermogen van 130 miljoen euro. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden