Horecabaas Kooistra mept terug

Horecabaas Sjoerd Kooistra eist dat Heineken afziet van ontruiming van de Amsterdamse horecazaken Luxembourg, Three Sisters/NY Steakhouse en April (foto). Foto Jan van Breda Beeld
Horecabaas Sjoerd Kooistra eist dat Heineken afziet van ontruiming van de Amsterdamse horecazaken Luxembourg, Three Sisters/NY Steakhouse en April (foto). Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Heineken legde vorige week beslag op zijn drie woonhuizen in Nederland, maar Sjoerd Kooistra slaat deze week terug, met drie kort gedingen tegen de bierbrouwer.

De horecabaas eist dat Heineken afziet van ontruiming van de Amsterdamse horecazaken Luxembourg, Three Sisters/NY Steakhouse en April, waartoe Heineken op grond van een vonnis gerechtigd is, ook al heeft Plassania, Kooistra's holding, daar beroep tegen aangetekend. Heineken zal woensdagochtend April in de Reguliersdwarsstraat laten ontruimen. Kooistra's advocaat, Oscar Hammerstein, wil dat morgen via een kort geding voorkomen.

Kooistra zal voorts 4,2 miljoen euro van Heineken eisen, een optelsom van huur die Heineken Plassania nog verschuldigd zou zijn en een nog te betalen 'bonuskorting' van 1,1 miljoen euro. Kooistra en Heineken zijn overeengekomen dat de brouwer 55 euro per hectoliter bonus geeft, achteraf te verrekenen.

In de dagvaarding staat: 'Ter voldoening aan haar financiële verplichtingen is Plassania thans voor een zeer aanzienlijk deel afhankelijk van de huurbetaling door Heineken en de betaling van de bonuskortingen.' Plassania beweert dat Heineken bewust bezig is Kooistra in betalingsproblemen te brengen.

Heineken huurt 41 horecazaken van Kooistra, maar is met het innen van de pacht in problemen gekomen sinds Plassania daar formeel niet meer verantwoordelijk voor is, door tussenkomst van twee bv's waarmee Heineken onduidelijke contracten heeft.

Het derde kort geding is aangespannen door de exploitanten van April, Luxembourg en de Three Sisters, die een faillissement vrezen als Heineken tot ontruiming overgaat, terwijl zij naar eigen zeggen aan hun verplichtingen hebben voldaan.

Tegen Kooistra lopen meer zaken. Zo wil een Belgisch/Amerikaanse brouwer tien zaken van hem sluiten en heeft koffiebrander Smit & Dorlas zijn faillissement aangevraagd. (ALBERT DE LANGE)

Foto Jan van Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden