Horeca Rembrandtplein mort

Het plein ziet er nog altijd uit als een enorme vierkante zandbak. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - De vernieuwing van het Rembrandtplein had deze week voor elkaar moeten zijn, maar is uitgesteld tot half december.

De horecaondernemers morren. Het plein ziet er nog altijd uit als een enorme vierkante zandbak. Een eenzame tractor staat stil in het natte zand, de veelbelovende bouwtekening op de hekken laat voorbijgangers zien hoe het plein erbij zou moeten liggen.

De gemeente verklaart de vertraging door een uitgelopen gerechtelijke procedure rondom het vertrek van café Unique op het midden van het plein, waardoor de bouw op het middenstuk niet kon beginnen. De bouw was al eerder uitgesteld tot na de bouwvakvakantie, opdat het plein in het hoogseizoen niet open zou liggen.

Maar caféhouders en eigenaren hebben een andere verklaring voor de vertraging. "Ik geloof er niets van. Als het alleen dat café was, hadden ze toch aan de andere kant kunnen beginnen?" zegt Florien Kleine Snuverink van café Schiller. "Nu ligt tijdens het documentairefestival, het Idfa, de hele stoep open."

De organisatie van het Idfa zelf wacht de verbouwingen ook nog even af. Zakelijk directeur Cees van 't Hullenaar: "Wij weten niet hoe ver de bouwwerkzaamheden gevorderd zullen zijn in november. Ons geplande buitenproject wijkt naar alle waarschijnlijkheid uit naar het Thorbeckeplein. We laten het over ons heenkomen. Als je dit vergelijkt met de beelden van het filmfestival van San Marino, weet je dat het altijd erger kan."

"De aanloop naar het project ging goed," zegt Ton Poppes, eigenaar van discotheek Escape en bestuurslid van de ondernemersvereniging van het Rembrandtplein. "Er werd naar ons geluisterd en we konden meedenken over de plannen. Maar daar betalen we ook voor," voegt hij daaraan toe.

De ondernemersvereniging en de gemeente zijn overeengekomen dat de ondernemers zullen meebetalen aan het onderhoud en beheer van het plein. Deze bijdrage was een voorwaarde voor de gemeente om de verbouwing door te laten gaan. Hoe groot en in welke vorm de bijdrage zal zijn, is nog niet overeengekomen. Zonder deze bijdrage zou de gemeente de renovatie niet (mede) hebben gefinancierd. Poppes: "Nu vertraging optreedt, verloopt de communicatie stroef en onduidelijk, en dat is niet bevorderlijk voor het vertrouwen."

Het feest in de Escape ter gelegenheid van de heropening van het plein, Rembrandtplein Revival, is uitgesteld tot 21 december. Het evenement Winterland werd zelfs helemaal afgelast vanwege de vertraging. Volgens Poppes heeft de voorbereiding van Winterland al dertigduizend euro gekost, die nu dus niet kan worden terugverdiend.

Als het plein eenmaal af is, zal het er een stuk opener en lichter uitzien dan voorheen. De bomen zijn teruggesnoeid, er wordt meer verlichting aangebracht en de bosjes in het midden van het plein maken plaats voor een natuurstenen verhoging inclusief een waterpartij.

"Hufterproof," zegt projectmanager Ron Schreuders. "De steen waar het water uit zal stromen, weegt 22 ton." Want alle onderdelen van het plein zijn gebouwd op intensief gebruik door zowel toeristen als cafégangers. Het beeld van Rembrandt zal worden gedraaid, waardoor hij uitzicht heeft over zijn eigen plein.

De toekomst van de driedimensionale Nachtwacht, de figuren van Rembrandts schilderij als bronzen beelden, is nog onzeker. Volgens Poppes zijn de beelden nu weer bij de kunstenaars in Rusland, van wie de ondernemersvereniging ze twee jaar huurde. "Stadsdeel Centrum is ermee akkoord gegaan dat de beelden zullen terugkeren en daarmee is ook rekening gehouden in de plannen," aldus Poppes. "Er is alleen nog geen overeenstemming over wie wat zal betalen."

Het stadsdeel zegt er geen geld voor uit te trekken, maar de Nachtwachtgroep mag in elk geval op het plein terugkeren. (ROSANNE KROPMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden