Hopen op Kiplagat en Smith

Peter Verlooy van de Atletiekunie:
Peter Verlooy van de Atletiekunie: "Lornah Kiplagat en Rutger Smith zijn de wereldtoppers die we in huis hebben. Die moeten voor een plak gaan." Foto ANP/Vincent Jannink

DEN HAAG - Bij de afvaardiging voor de Olympische Spelen horen geen bespreekgevallen. Dat zegt Peter Verlooy, topsportcoördinator van de Atletiekunie. Dat is het antwoord van Verlooy op de vraag of 800-meterloper Bram Som, die terugkomt van een blessure en bijna de vereiste topvorm heeft, niet alsnog bij de olympische ploeg gehaald had moeten worden.

''De Spelen zijn het allerhoogste. We hebben samen met NOC*NSF een norm gesteld en daar moet je als atleet aan voldoen. Het gaat om de exacte getallen. Daar passen geen bespreekgevallen bij. Want als je één keer over die grens gaat dan is het hek van de dam."

Jammer dus voor Bram Som. Hij kwam afgelopen maandag in Monaco op de 800 meter tot een tijd van 1.45.55 minuten. De regerend Europees kampioen moest een tijd van 1.45.25 lopen. Die normtijd was berekend op de resultaten van de laatste Olympische Spelen. Met die tijd zou een atleet bij eerdere Spelen rond de achtste plaats zijn geëindigd. Of anders gezegd: de finale van het nummer hebben gehaald.

''Zo hebben we bij alle onderdelen van de atletiek een limiet gesteld. Val je daar binnen, dan doe je mee, haal je het niet, dan is het jammer."

Verlooy, die vandaag met een deel van de atletiekploeg vertrekt naar het trainings- en acclimatisatiekamp in het Japanse Fukuoka, noemt dat harde standpunt vooral heel erg bitter voor de jonge 800-meterloopster Yvonne Hak, die onlangs bij een wedstrijd driehonderdste van een seconde buiten de limiet bleef. ''Maar nogmaals, dit is het allerhoogste niveau."

In totaal zullen vijftien atleten (onder wie één reserve) de Nederlandse kleuren verdedigen (zie kader). Dat aantal noemt Verlooy 'redelijk'. ''Het gaat om tien individuele sporters en een estafetteploeg. Het komt in de buurt van het aantal dat we voor ogen hadden. Daar moet ik bij aantekenen dat we een aantal keer grote pech hebben gehad. Zo is Karin Ruckstuhl op de meerkamp een wereldtopper, maar gaat ze niet naar China wegens een blessure."

''Bij de mannen hebben we ook wat atleten die van blessures terugkomen en het net niet hebben gehaald: Bram Som, Arnoud Okken, Rens Blom. Dan is er Gert-Jan Liefers, die zich ook niet heeft gekwalificeerd. Het zijn stuk voor stuk atleten die heel hoog konden eindigen."

Een andere tegenvaller - maar die noemt Verlooy niet - is natuurlijk Simon Vroemen. De steepleloper had zich al gekwalificeerd, toen hij bij de verplichte dopingcontrole tegen de lamp liep.

Toch zijn er niet alleen 'minnetjes', zoals Verlooy het noemt. ''Bij de plusjes noem ik Robert Lathouwers die zich briljant heeft gekwalificeerd. Het is een goede zaak dat de 4x100 meter estafette naar Peking gaat en Marcel van der Westen heeft zich - voordat hij geblesseerd raakte aan zijn schouder - erg goed ontwikkeld."

In vergelijking met vier jaar geleden is de ploeg kleiner: vijftien atleten in plaats van een dikke twintig. ''Maar toen hadden we ook de 4x100 meterestafette bij de vrouwen."

In Athene waren er ereplaatsen voor Chiel Warners (vijfde op de tienkamp), Lornah Kiplagat (vijfde op de 10.000 meter) en Simon Vroemen (zesde op de steeplechase), nu mikt de atletiekdelegatie op twee plakken: voor Rutger Smith (kogelstoten en discuswerpen) en Lornah Kiplagat (10.000 meter).

''Dat zijn de twee wereldtoppers die we in huis hebben. Die moeten voor een plak gaan. En als we al een medaille winnen, dan hebben we het als Nederlandse atletiek bijzonder goed gedaan. Vier jaar geleden stonden we met lege handen, in Sydney hadden we ook niets, net als in Atlanta. De laatste atletiekmedaille op de Spelen was die van Ellen van Langen in Barcelona, in 1992. Het is voor een klein atletiekland als Nederland dus heel uitzonderlijk om medailles te halen. We moeten wel weten waar we vandaan komen.'' (WILKO VOORDOUW)

Vijftien atleten naar Peking
Rutger Smith, discuswerpen en kogelstoten
Marcel van der Westen, 110 meter horden
Gregory Sedoc, 110 meter horden
Hilda Kibet, 10.000 meter
Lornah Kiplagat, 10.000 meter
Laurien Hoos, zevenkamp
Jolanda Keizer, zevenkamp
Kamiel Maase, marathon
Eugène Martineau, tienkamp
Robert Lathouwers, 800 meter
Maarten Heisen, Guus Hoogmoed, Patrick van Luijk en Caimin Douglas, 4x100 meter estafette;
Virgil Spier, reserveloper 4 x 100

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden