Han Lips

Hopelijk wordt deze Rijdende Rechter nooit teruggevonden

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Rijdende Rechter.

De rijdende rechterBeeld NPO 1

We kunnen niet uitsluiten dat in de verre toekomst nog eens oudheidkundig onderzoek zal worden verricht, zodat nieuw aangekomen volkeren zich een beeld kunnen vormen van onze dan reeds lang verdwenen beschaving.

Hopelijk treffen de archeologen in een diepere grondlaag dan niet de aflevering van De Rijdende Rechter van dinsdag aan waarin het voortslepende geschil tussen Aad en Trudy uit Medemblik en hun oude buurman Ben werd behandeld.

Sinds de inbouw van een nieuwe keuken ondervond het echtpaar ernstige hinder van luchtjes die door de nieuwe wasemkap in hun woning doordrongen. Overdag de geur van gebakken aardappelen en suddervlees, 's avonds die van sigaren.

De boosdoeners bleken de afvoerpijpjes van beide keukens, die pal naast elkaar op het dak stonden. Sinds de verbouwing was het pijpje van Aad en Trudy net iets langer dan het pijpje van Ben, zodat zijn keukenwasem in de afvoer van de buren opkringelde.

Vooral Trudy ging ernstig gebukt onder de geurhinder. Ze was op van de zenuwen, verdacht haar buurman ervan met opzet meerdere keren per dag krieltjes te bakken en sliep geregeld 's nachts in de auto, die in de garage geparkeerd stond.

Rechter John Reid kwam een kijkje nemen in het gezelschap van een bouwpatholoog, die met een rookmachine de keuken van Ben blauw zette. "Kookluchtjes horen er nu eenmaal bij," sprak de rechter wijs, en hij veroordeelde Aad en Trudy tot het plaatsen van een terugslagklep.

Toen dat gebeurd was, moest Ben een eitje bakken om te kijken of de ingreep succesvol was geweest. In de hele buurt rook het even later naar eieren met spek, behalve in de keuken van Aad en Trudy.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden