Hoorzitting premier Pakistan geschorst

Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft vandaag de hoorzitting waarop premier Yousuf Raza Gilani verantwoording moet afleggen, geschorst tot 1 februari. Dat heeft het hof aan Gilani's advocaat laten weten. De premier hoeft op die datum niet in persoon te verschijnen.

ANP
Gilani, omgeven door veiligheidspersoneel en advocaten, bij de rechtbank. Beeld afp
Gilani, omgeven door veiligheidspersoneel en advocaten, bij de rechtbank.Beeld afp


Gilani wordt beschuldigd van minachting van het hof. Hij heeft geweigerd een bevel van de hoogste Pakistaanse rechtbank op te volgen om de Zwitserse autoriteiten te verzoeken een oude corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. Zardari en de regering van de door de president geleide Pakistaanse Volkspartij (PP) menen dat de president onschendbaar is, zolang hij die functie vervult.

Voordat de zaak werd geschorst, verdedigde de premier zich tegen de beschuldiging. Hij onderstreepte dat hij was gekomen uit respect voor het hof, maar dat staatshoofden in alle staten onschendbaarheid genieten. 'Het zal geen goede boodschap zijn, als het hof een proces begint tegen een president die met een tweederdemeerderheid is gekozen', zei hij.

Als het hof Gilani schuldig aan minachting verklaart, kan het hem verbieden nog langer een publieke functie te bekleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden