Hoort Landsmeer binnenkort bij Amsterdam?

De raad in Landsmeer beslist donderdagavond over de bestuurlijke toekomst. Voorstanders van aansluiting bij Amsterdam halen alles uit de kast.

Patrick Meershoek
Viskraam aan de Dorpsstraat in Landsmeer met op de achtergrond het gemeentehuis Beeld Jean-Pierre Jans
Viskraam aan de Dorpsstraat in Landsmeer met op de achtergrond het gemeentehuisBeeld Jean-Pierre Jans

Dat de temperatuur in de raadzaal van Landsmeer vanavond wel weer eens tropische waarden kan bereiken, heeft met het onderwerp op zich weinig te maken. Een overgrote meerderheid van de raad heeft al aangegeven de voorkeur van de bevolking te zullen volgen waar het gaat om de bestuurlijke toekomst van de gemeente.

De meeste inwoners hebben een voorkeur voor ambtelijke samenwerking met Wormerland, Oostzaan en Waterland, bleek uit een onlangs gehouden enquête waar ruim drieduizend mensen aan deelnamen. In grote lijnen kan worden gesteld dat de optie van samenwerking met gemeenten met een vergelijkbare omvang vooral veel steun krijgt in de kernen Den Ilp en Purmerland.

De voorstanders van aansluiting bij Amsterdam, een nog steeds aanzienlijke minderheid van dertig procent, zijn weer vooral te vinden in het dorp Landsmeer. Onder hen nogal wat oud-Amsterdammers, mensen die in de stad werken of Landsmeerders die verlekkerd kijken naar de gemeentelijke belastingen die in de hoofdstad aanzienlijk lager zijn.

Positief Landsmeer
Die laatste groep weet zich vertegenwoordigd door verschillende partijen, maar alleen de fractie van Positief Landsmeer lijkt vastbesloten om zich tot het uiterste te verzetten tegen een keuze voor de zogenoemde groene gemeenten. De oppositiepartij zet vraagtekens bij de uitslag van de enquête en verwacht dat een referendum onder de bewoners een heel andere uitkomst te zien zal geven, namelijk een voorkeur voor Amsterdam.

Tot nog toe zijn twee verzoeken om zo'n referendum ingediend, beide keren naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de koker van Positief Landsmeer zelf. De eerste keer leek dat geen al te wilde veronderstelling, omdat de indiener van het verzoek bij de burgerlijke stand van Landsmeer bekendstaat als de dochter van PL-gemeenteraadslid Debby Mulder, en zich tijdens haar mars naar het gemeentehuis ook liet vergezellen door de complete top van de lokale partij.

Het vorige week afgeleverde verzoek was beter vermomd, maar bleek uiteindelijk ingediend door een werkneemster van het bedrijf in kunststoffen van Mulder. Toen fractievoorzitter Niels Bonenkamp van de VVD daar in de raadsvergadering een opmerking over maakte, leidde dat tot grote verontwaardiging in de gelederen van PL, en een woedende uitval in de richting van de liberale voorman na afloop van de vergadering. Mulder wees de beschuldiging van de hand, maar kon ook niet uitleggen hoe via Facebook een foto was verspreid waarop haar werknemer met petitie voor de deur van het bedrijf te zien was.

Gewraakte passage
Het incident kreeg een extra dimensie doordat op last van burgemeester Astrid Nienhuis de gewraakte passage uit het audioverslag van de vergadering werd geknipt, een ingreep waar eigenlijk niemand iets van begreep. Inmiddels is, mede naar aanleiding van vragen om opheldering uit de raad, de korte woordenwisseling weer gewoon te beluisteren in het verslag.

Het omstreden referendumverzoek is op het laatste moment aan de agenda voor vanavond toegevoegd, en dat zet de vergadering bij voorbaat onder spanning. De meeste fracties vinden dat Positief Landsmeer oneigenlijk gebruikmaakt van een geoorloofd instrument, maar niemand heeft veel zin in een confrontatie die het verdere verloop van de avond zal inkleuren.

Wijkgesprekken
Door het herhaalde voorstel voor een referendum af te wijzen, laadt de gemeenteraad de verdenking op zich geen behoefte te hebben aan een uitspraak van de bewoners, en dat is niet het beeld dat de andere partijen willen uitdragen. Zij wijzen op de wijkgesprekken die eerder dit jaar zijn gehouden. De opkomst was niet denderend, maar samen met de enquête gaven de bijeenkomsten toch een redelijk beeld.

En op een tijdrovend referendum dat het hele proces overhoop haalt, zit met uitzondering van de fractie van Positief Landsmeer helemaal niemand te wachten. Dat maakt het verzoek om een volksraadpleging tot een agendapunt dat zachtjes tikt en voorzien is van een rode en een gele bedrading. Als de raad er niet in slaagt de politieke bom te demonteren, zal de knal omstreeks kwart voor negen in de wijde omtrek van Landsmeer te horen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden