Hoongelach om babybroekje PvdA'er

PvdA-gemeenteraadslid Michiel Mulder blijkt nogal slecht te leren van debatblunders die ooit in het linkse kamp zijn gemaakt.

Michiel MulderBeeld Jan van Breda

In 2011 trok Jolande Sap de aandacht van het hele land door in de Tweede Kamer met een stekkerdoos te zwaaien. De partijleider van GroenLinks wilde Geert Wilders laten zien hoe hij als gedoogpartner van het kabinet de stekker eruit kon trekken. 'Ik constateer dat de stekker er bij mevrouw Sap nooit in heeft gezeten,' zei Wilders droogjes. De Kamer schoot in de lach om zijn opmerking.

Op de beelden is te zien dat Job Cohen meewarig het hoofd schudt. Zijn ogen spreken boekdelen: zo'n potsierlijke actie gaan we bij de PvdA noooooit uithalen.

Maar gisteren deed Mulder bij het debat over de gemeentebegroting de stekkerdoostruc nog eens over. Met een babybroekje.

De PvdA had namelijk besloten om het debat aan te grijpen om de belangrijkste uitdager bij de komende raadsverkiezingen te grazen te nemen: D66, nu de grootste oppositiepartij en erg kritisch over het beleid van PvdA-lijsttrekker en wethouder van Financiën Pieter Hilhorst.

Een heel grote broek
Mulder, financieel woordvoerder van de PvdA, besteedde daarom de eerste tien minuten van zijn spreektijd aan het in zijn ogen rammelende verkiezingsprogramma van de Democraten. Vooral het ontbreken van een financiële paragraaf waarin werd onderbouwd hoe alle D66-plannetjes zouden worden betaald, rekende hij de partij aan.
'D66 trekt telkens een heel grote broek aan als het gaat om de financiën van de gemeente. De vraag is of deze grote broek hun past,' zei Mulder.

Vervolgens somde hij een serie op van 'dure plannen en ongedekte ambities'. 'Kortom: de grote broek die u aantrekt, past u niet. Slechts een heel klein broekje is voor u geschikt.' Daarop hield hij een klein, bruin babybroekje omhoog.

De actie leverde het PvdA-raadslid een bulderend lachsalvo op. Maar lang niet iedereen lachte met hem mee, werd al snel duidelijk. Vanaf de tribunes klonk vooral ook hoongelach. 'Heeft iemand een stekkerdoos voor meneer Mulder?' riep CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari door de raadzaal.

SP-leider Laurens Ivens stoorde zich vooral aan de campagneretoriek van Mulder. 'Uw beoogd lijsttrekker Pieter Hilhorst wil nog niet met ons in debat, hij wil pas in 2014 beginnen met de verkiezingscampagne. Kennelijk denkt u er anders over. Maar had u ook nog iets te melden over de begroting?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden