'Hooguit 40 tot 50 wolven indien dier zich in Nederland vestigt'

Als de wolf zich weer in Nederland zou vestigen, zou de populatie na verloop van tijd zo'n 40 tot 50 dieren omvatten. Een grotere groep wolven is niet waarschijnlijk door de sociale structuur van een wolvengroep en omdat er veel dieren zullen sterven door aanrijdingen.

In het Naturalis bestuderen bioloog Jaap Mulder (R) en Steven van der Mije, Collectie Manager Naturalis, de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden. Beeld anp

Dat schrijven onderzoekers van de Wageningen Universiteit in een themanummer over wolven van het vakblad Natuur, Bos, Landschap. Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningse universiteit komt naar verwachting begin 2014 met een rapport over de toekomst van de wolf in Nederland, dat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken is gemaakt.

De onderzoekers hebben een model gebruikt, waarmee ze tot 2100 konden doorrekenen hoeveel wolven zich in Nederland kunnen handhaven, als het roofdier naar ons land komt. Met name in het noordoosten van het land is wel ruimte voor honderden wolven, maar zo groot zal de populatie niet worden. Er is wel prooi beschikbaar zoals hazen, konijnen, zwijnen en herten, maar Nederland is te volgebouwd voor zo veel dieren.

Voldoende ecoducten
De wolf kan zich in Nederland alleen handhaven als er voldoende ecoducten worden gebouwd. Het dier zal opnieuw vrijwel uitsterven als er niet genoeg natuurverbindingen zijn. Zowel prooidieren als de wolven zelf kunnen dan niet uitzwerven over een groter gebied.

De onderzoekers betwijfelen overigens of Nederland ooit een zelfstandige wolvenpopulatie krijgt. Zij achten de kans groot dat het dier zich succesvol voortplant in Duitsland en Frankrijk, waar meer prooi beschikbaar is en waar veel minder drukke wegen zijn. Nederlandse wolven zouden dan zwervers uit zulke groepen zijn. 'De toekomst van de wolf moet in Europees verband worden bezien', schrijven zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden