Plus

Hoogste tijd voor een nieuw soort man: de karakterman

Het is de hoogste tijd voor een nieuw soort man: de karakterman, die wars is van alle stereotypes en bewuste keuzes maakt. Jop de Vrieze en Stephan van Duin schreven er een boek over. "Je doet jezelf anders gewoon tekort."

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mannen zijn dominant, sterk, onafhankelijk en huilen niet. Tenminste, dat is het stereotype waar menig man - bewust of onbewust - in vervalt.

De wetenschap bewijst echter dat mannen, mede doordat ze vervallen in stereotypes, verre van onschendbaar zijn. Ze zijn vaker betrokken bij ongevallen, grijpen twee keer zo veel naar de fles en plegen aanzienlijk vaker zelfmoord.

Volgens wetenschapsjournalisten Jop de Vrieze (33) en Stephan van Duin (31) is het daarom de hoogste tijd voor een nieuw soort man: de karakterman. Een man die zich ontworstelt van alle opgelegde stereotypes en handelt naar zijn eigen karakter.

In hun boek 'De karakterman' geeft het duo wetenschappelijk onderbouwd advies over hoe een man karakter kan tonen, en bewust keuzes maakt.

Het idee ontstond in de sportschool, toen hun literair agent vroeg of het ze leuk leek een lifestyleboek voor mannen te schrijven. Ze waren al bewust bezig met hun leefstijl.

Lifestyle voor mannen
De Vrieze: "Het cliché is dat vrouwen altijd bezig zijn met een gezonde lifestyle: ze slapen goed, sporten en letten op hun voeding. Dat is niks voor mannen, wordt gezegd. Wij denken dat er niks mis met mannelijkheid, maar als je jezelf daarin tegenhoudt om beter uit de verf te komen, gezonder te leven en ouder te worden, is dat toch zonde?"

Op de markt zijn weinig lifestyleboeken voor mannen verkrijgbaar. Wie in de schappen kijkt, komt niet verder dan boeken over sport. Van Duin: "Dat is logisch, want als je een man een lifestyleboek geeft, zegt hij meteen: 'Dat is niks voor mij'".

Op de Amerikaanse markt zijn ze er wel, maar die boeken zijn goeroeachtig en focussen zich vaak op specifieke onderwerpen, zoals werk. Daarom wilden ze het hele mannenleven onder de loep nemen, op een zo nuchter mogelijke toon. "In ons boek wilden we mannen de kennis geven om beter te leven, maar ook inzichtelijk maken hoe je wordt beïnvloed en welke rol je karakter speelt, en welke barrières de man daarin tegenhoudt."

Culturen
Als je naar verschillende culturen kijkt, zie je dat het begrip mannelijkheid overal anders wordt ingevuld. Bijvoorbeeld in Italië. Daar leven de grootste machomannen, die tegelijkertijd tot hun 25ste bij hun moeder wonen.

En in Amerika spelen alleen de grootste kerels American Football. Deze stereotypes veranderen door de jaren heen. "In onze tijd is het cliché dat mannen niet mogen huilen. Vroeger was dit anders. Shakespeare schreef dat legers, voordat ze gingen strijden, samen een potje gingen huilen om hun emoties kwijt te raken. Nu mogen mannen alleen boos of uitgelaten zijn, want je bent een softie als je je kwetsbaar opstelt."

Hoe word je een karakterman?

Durf kwetsbaar te zijn:
Kwetsbaarheid associëren mannen vaak met zwakte, met vrouwelijkheid, maar dat is een misverstand. Juist wie sterk in zijn schoenen staat, durft zich kwetsbaar op te stellen en is dus dapper.

Confronteer jezelf: Op zoek naar de beste versie van jezelf doe je er goed aan op zoek te gaan naar je identiteit, je leven zo in te richten als jij wilt en daarvoor te staan.

Krijg rust door aandacht voor jezelf: Het woord geeft je misschien wat jeuk: mindfulness. Noem het aandachttraining of manfulness als je dat fijner vindt! Een karakterman laat goede ideeën natuurlijk niet schieten omdat de naam of reputatie hem niet aanstaat.

Geef toe aan jezelf: Als je van dichtbij naar je gedrag kijkt, kun je merken dat je niet altijd de beste keuzes gemaakt hebt, of dat je ideeën koestert die eigenlijk op weinig zijn gebaseerd. Geef dat toe.

Ga naar buiten en reset jezelf: Een duurzamere manier om te ontspannen dan jezelf vol te gieten is door even naar buiten te gaan. Groen maakt rustig, op de korte en langere termijn.

Waar komen al die stereotypes vandaan? Volgens het duo heeft het feminisme een grote rol gespeeld.

De Vrieze: "Voorheen moest de vrouw thuis zitten en baren, terwijl mannen eigenschappen als dominant en autonoom kregen toegewezen. Tijdens het feminisme is ons idee over vrouwen veel breder geworden, terwijl het idee van mannelijkheid alleen maar is ingeperkt."

Bewijzen van mannelijkheid
Daarnaast zijn mannen veel vatbaarder voor stereotypes dan de vrouw. "Mannelijkheid zit hem in het bewijzen van mannelijkheid." Mannen hebben zich niet aan deze stereotypes ontworsteld, met alle gevolgen van dien. Doordat ze geen kwetsbaarheid willen tonen, kampen ze bijvoorbeeld vaker met lichamelijke problemen.

"Mannen gaan minder snel naar de dokter, waardoor problemen zich vanzelf vergroten. Ik liep bijvoorbeeld veel te lang door met mijn teen­schimmel. Jaja, ik heb er geen last van, zei ik nog. Achteraf had ik spijt."

Ook maken mannen problemen die ze hebben het liefst niet bespreekbaar, wat slecht is voor de mentale gezondheid.

"Als je dingen wegstopt, kun je er veel last van krijgen. Vrouwen gaan te rade bij zichzelf, maar mannen hebben een gebrek aan zelfcompassie en geven dus de schuld aan de buitenwereld, de politiek. Dat levert stress en frustratie op, en dat is niet gezond."

Met 'De karakterman' hopen De Vrieze en Van Duin hier verandering in te brengen. Het boek is bedoeld om het spectrum van mannelijkheid te verbreden. Het biedt mannen handvatten om hun leven tegen het licht te houden.

Wijze les
De Vrieze: "Als je niet weet hoe je goed kunt slapen, omdat je wakker ligt door stress, functioneer je minder goed. Als je minder goed slaapt, eet je minder goed en heb je vaker ruzie met je collega's en partner. Het hangt allemaal met elkaar samen. Als je je daar niet in verdiept, omdat je man bent, doe je jezelf gewoon tekort."

Ook voor het duo is het schrijven van het boek een wijze les geweest. De Vrieze wil bijvoorbeeld niet meer constant aardig worden gevonden. "Dat heeft alleen maar nadelen, je laat over je heen lopen. Als je af en toe wel duidelijk en boos bent, word je serieus genomen. Dan toon je karakter."

Van Duin maakt zijn gevoelens vaker bespreekbaar. "Mijn roeiploeg is klassiek mannelijk. Ik heb dat een beetje doorbroken door soms te zeggen dat ik van ze hou. Het mooie is dat ik het ook terugkrijg. We hebben nog steeds de lompe kant, maar nu komt zachte kant, die er altijd al was, er ook doorheen."

Jop de Vrieze en Stephan van Duin: De karakterman, A.W. Bruna Uitgevers. €19,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden