Hoogste percentage armoede Duitsland sinds hereniging

De armoede in Duitsland stijgt razendsnel en is grootschaliger dan ooit sinds de hereniging in 1990. Ondertussen wordt het verschil tussen arme en rijke mensen, en arme en welvarende regio's steeds groter.

Redactie
Een jogger in Berlijn loopt voor de graffiti-afbeelding langs. Beeld epa
Een jogger in Berlijn loopt voor de graffiti-afbeelding langs.Beeld epa

Met deze boodschap heeft het Duitse Welzijnsverbond voor Sociale Gelijkwaardigheid, vandaag alarm geslagen. Het verbond meldde dat het percentage armen volgens eigen berekeningen in 2013 naar 15,5 procent is gestegen, een half procent meer dan het jaar ervoor. Circa 12,5 miljoen Duitsers zijn arm: zij leven in een huishouden dat moet rondkomen van minder dan 60 procent van het gemiddeld inkomen.

In 2013 varieerde het inkomen van een arm huishouden van hooguit 890 euro per maand voor één persoon tot 1870 euro voor een gezin van vier personen. De chef van het verbond, dat circa 10.000 sociale organisaties verenigt, Ulrich Schneider, waarschuwt dat het land 'wat armoedepolitiek betreft verscheurd is en in regio's uit elkaar valt'. Ondanks de florerende economie neemt de armoede toe. 'We hebben een groot probleem met de verdeling van welvaart', aldus Schneider.

Noord-Rijnland-Westfalen

In de dichtbevolkte, aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is zelfs 17,1 procent arm. Daar nam het percentage met 5 procent toe. In het Ruhrgebied is het percentage armen al geruime tijd hoog en was in 2013 21,4 procent. Het verbond vreest dat de regio Düsseldorf-Keulen snel op weg is ook zo'n probleemgebied te worden. Opvallend vindt het verbond dat de armoede niet alleen schrijnend is in de voormalige DDR, maar steeds meer om zich heen grijpt in het westen en noordwesten.

In Nederland wordt de armoede anders berekend en het levensonderhoud is in ons land over het algemeen duurder, maar afgaande op verschillende statistieken zijn in Nederland ongeveer 1,4 miljoen mensen arm. Dat is ruim 8 procent van de bevolking. Net als in Nederland worden in Duitsland werklozen, alleenstaande ouders, kinderen, ouderen en niet-westerse huishoudens bijzonder zwaar door armoede getroffen. In de Duitse hoofdstad Berlijn groeit volgens het verbond één op de drie kinderen jonger dan vijftien jaar op in een huishouden dat van een uitkering leeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden