Hoogste aantal buitenlandse studenten ooit

Er studeren meer buitenlandse studenten in Nederland dan ooit tevoren. In totaal gaat het om 112.000 studenten die les volgen op hogescholen of universiteiten.

In totaal gaat het om 112.000 studenten die les volgen op hogescholen of universiteiten. Beeld anp
In totaal gaat het om 112.000 studenten die les volgen op hogescholen of universiteiten.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

Duitsland is met 22.000 studenten veruit het meest vertegenwoordigd in Nederland, gevolgd door China (4300) en Italië (3300). Volgens een woordvoerder van Nuffic is Nederland populair "vanwege het grote Engelstalige aanbod, de betaalbaarheid van het onderwijs hier en de hoge kwaliteit."

UvA
Op hogescholen zijn vooral kunstopleidingen populair, zoals de kunstacademie. Zo bestaat het studentenbestand van de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten voor 28,1 procent uit buitenlandse studenten.

Op universiteiten trekken de zogeheten University Colleges veel buitenlandse studenten. Dat zijn brede bacheloropleidingen, met bijvoorbeeld een exacte of linguïstische richting. De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat in de top 10 van instellingen in Nederland, met 4.514 buitenlandse studenten.

Bijeffecten
Studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), ziet voordelen in de komst van buitenlandse studenten naar Nederland. ISO-bestuurslid Jeroen Wienen: "Internationale studenten zorgen voor een ander perspectief in het klaslokaal. Daar kan ook de Nederlandse student veel van leren."

Tegelijkertijd waarschuwt het ISO voor mogelijke negatieve bijeffecten. "Internationale studenten leveren vaak meer geld op dan Nederlandse studenten. Het kan niet zo zijn dat onderwijsinstellingen hun opleidingen aanpassen simpelweg om aantrekkelijker te worden voor internationals. Internationale studenten mogen niet de plekken inpikken van Nederlandse studenten. Zeker als er financiële redenen bij onderwijsinstellingen aan ten grondslag liggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden