Hoogspanningskabels 'veiliger'

AMSTERDAM - IJburg krijgt de wereldprimeur: netwerkbeheerder Tennet zal de hoogspanningskabels tussen IJburg en Durgerdam zo verbouwen dat het elektromagnetische veld rondom de lijnen aanzienlijk vermindert.Nu nog mag op een strook van driehonderd meter breedte onder de hoogspanningsleiding tussen Diemen en Oostzaan niet worden gewoond en gewerkt, vanwege de mogelijke nadelen die het magnetische veld voor de gezondheid heeft.

Na de verbouwing van de twee 135 meter hoge hoogspanningsmasten in het Buiten-IJ komt onder de kabels een gebied van bijna vijftig meter breed vrij voor bebouwing. De kosten, drie miljoen euro, komen voor rekening van de gemeente, die extra ruimte zoekt voor onder meer waterwoningen rond IJburg.

Sommigen zijn als de dood voor elektromagnetische velden. Hoewel er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is, kan uit enkele studies worden opgemaakt dat er een verband is tussen de elektromagnetische velden en het ontstaan van leukemie (botkanker) bij kinderen.

Daarom heeft de overheid in 2005 besloten tot 'het voorzorgbeginsel': mensen mogen niet wonen in een gebied waar de veldsterkte van de magneetvelden hoger is dan 0,4 microtesla (een maatstaf voor de kracht van elektromagnetisme).

Ter vergelijking: op de grond pal onder de leidingen heerst een veldsterkte van drie tot vijf microtesla. Internationaal mag honderd microtesla niet worden overschreden.

Met een door Kema bedachte truc kan de omvang van het magneetveld rond de leidingen krimpen. Tennet herschikt de kabels aan de twee armen van de masten en hangt er vervolgens aan elke zijde een extra kabel onder. Deze constructie versmalt het elektromagnetische veld op de grond onder de leidingen aanzienlijk. ''Met enkele tientallen meters aan elke kant,'' aldus Tennetwoordvoerder Jelle Wils.

In Landsmeer wordt een soortgelijke operatie voorbereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden