Plus

Hoogspanning op de Stopera door dossier erfpacht

De herziening van het erfpachtstelsel zorgt voor onrust op het stadhuis. Woensdag werd een vergadering gestaakt omdat de gemoederen te hoog opliepen.

Wethouder Van der Burg: 'Je merkt aan alles dat er verkiezingen aan komen' Beeld Rink Hof
Wethouder Van der Burg: 'Je merkt aan alles dat er verkiezingen aan komen'Beeld Rink Hof

Dat Amsterdamse politici ruziemaken is niks nieuws, maar dat hierdoor een vergadering voortijdig wordt beëindigd, gebeurt eigenlijk nooit. De knallende ruzie die woensdag ontstond tijdens de commissievergadering Ruimtelijke Ordening illustreert hoe gevoelig de discussie over het erfpachtdossier is.

Wethouder Grondzaken Eric van der Burg sprong aan het begin van de vergadering al uit zijn vel toen een inspreker de vergelijking trok tussen de onlangs gepresenteerde erfpachtplannen en de rekeningen en boetes voor niet-betaalde erfpacht die Joden kregen toen ze na de Tweede Wereldoorlog uit kampen terugkwamen.

"Zeventig jaar later schaamde de gemeente zich hiervoor, maar bij het grondbedrijf heerst nog steeds dezelfde kille bureaucratische geest," zei Jan Schrijver van de actiegroep Verontruste Erfpachters Amsterdam.

Van der Burg was van slag door deze aanval op hem en zijn ambtenaren. "Ik had om een langere schorsing moeten vragen, nu bleef ik er de rest van het debat last van hebben," zegt hij.

'Terugonderhandelen'
Ook zonder ongepaste oorlogsvergelijkingen is de ingewikkelde herziening van het erfpachtstelsel uiterst beladen. Zaterdag erkende Van der Burg in Het Parool dat hij was geschrokken van de heftigheid van de reacties op het plan voor eeuwigdurende erfpacht, waarbij huizenbezitters tienduizenden euro's moeten betalen. "Dat heb ik onderschat," zei de wethouder.

Deze week werd Van der Burg overvallen door een uitgebreide set schriftelijke vragen van D66-raadslid Joris van Osselaer. "Het staat iedere partij vrij om vragen te stellen, maar de hoeveelheid verraste mij wel. Je merkt aan alles dat er verkiezingen aan komen."

De onvrede over de positie van D66 rond de ingewikkelde stelselherziening zorgde al eerder voor irritatie binnen het college. De democraten zouden zich volgens de coalitiegenoten schuldig maken aan 'terugonderhandelen'.

Tijdens de commissievergadering sloeg de vlam opnieuw in de pan over een tamelijk futiel procedureel punt: Van der Burg maakte bezwaar tegen de naar zijn zin te breedsprakige inbreng van een D66-raadslid en vroeg aan commissievoorzitter Meltem Kaya of zij de vergaderorde beter kon bewaken.

Kleuterklas
In de kakofonie die hierop uitbrak, werden over en weer onvriendelijkheden geuit en beende Van der Burg boos de vergadering uit. Na een schorsing van een half uur meldde Kaya dat de vergadering werd gestaakt, een volle zaal van ambtenaren en burgers verbouwereerd achterlatend.

Volgens de voorzitter liepen de emoties te hoog op. "De wethouder heeft in zijn woede het een en ander geroepen waardoor ordentelijk verder vergaderen niet meer mogelijk is."

"Het leek wel een kleuterklas," zegt inspreker Tjeerd Eernstman. "Voor het publiek was het vermakelijk, maar voor de Amsterdamse politiek een beschamende vertoning. De wethouder was lijkbleek en liep driftig tegen allemaal mensen aan, de commissievoorzitter was op de gang in tranen, en wij zaten daar maar."

Meer over het dossier erfpacht:

De analyse van Het Parool: Gevolgen nieuw erfpachtstelsel nauwelijks te overzien

De kritiek van een deskundige: 'Zonder korting is afkopen heel nadelig'

De gemeenteraad over de kwestie: 'We moeten de grond niet gratis weggeven' [+]

De opinies van lezers: 'Een schijnvertoning van de gemeente' en 'Het moet eerlijker'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden