Hoogleraar UvA weg om grensoverschrijdend gedrag

Een hoogleraar, verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA), vertrekt nadat een extern onderzoeksbureau concludeerde dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt de UvA woensdag. De medewerkers van de faculteit zijn per mail op de hoogte gesteld.

Half juni werd een onderzoek ingesteld na 'verontrustende meldingen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag' van een hoogleraar. Uit het onderzoek kwam naar boven dat er binnen de afdeling een langere periode een gevoel van onveiligheid heerste. Het onderzoeksbureau sprak met een groot aantal betrokkenen en de hoogleraar zelf.

'Niet door de beugel'
De uitkomst van het rapport weegt voor de decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) en het College van Bestuur zo zwaar dat is besloten dat de hoogleraar niet kan terugkeren. De hoogleraar heeft vervolgens zelf ontslag genomen.

'Wat er gebeurd is, kan niet door de beugel en daar verbinden wij dan ook conclusies aan,' aldus Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Een van de te treffen maatregelen is het versterken van het netwerk vertrouwenspersonen.

Andre Nollkaemper, decaan van de faculteit noemt het 'onacceptabel dat er binnen onze academische gemeenschap plekken zijn waar een cultuur heerst waarin medewerkers zich niet veilig voelen'.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden