PlusInterview

Hoogleraar: ‘Hart- en vaatziektes straks net zo dodelijk als corona’

Angst voor coronabesmetting of bang om zorgpersoneel te over­belasten: wat de reden ook is, veel mensen lijken het ziekenhuis te mijden. Jan Piek, hoogleraar cardiologie in het AMC, vreest dat daardoor het aantal doden onder mensen met hart- en vaatziekten het aantal coronadoden gaat evenaren.

'Als je klachten hebt, blijf dan niet uit angst thuis.'Beeld Shutterstock

Mensen met hart- en vaatziekten mijden de spoedeisende hulp. Zijn daar cijfers van?

“Sinds eind vorige week speelt in het buitenland dat het bezoek aan het ziekenhuis van mensen met een acuut coronair syndroom, mensen met een hartinfarct of dreigend hartinfarct, met ongeveer driekwart is afgenomen. Dat is een alarmerend bericht uit Zuid-Europese landen. Italië, Spanje, Portugal.”

Zijn die cijfers ook bekend van Nederland?

“Officieel niet, maar ik heb wat collega’s gebeld en in Nederland zie je hetzelfde beeld: ten minste 50 procent afname. Dat is inmiddels ook bevestigd door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Waarschijnlijk is het angst die patiënten remt om naar het ziekenhuis te gaan.”

Is dat angst om corona te krijgen of om de overbelaste zorgverlening in de weg te lopen?

“Men denkt dat ze in het ziekenhuis makkelijker een infectie kunnen oplopen. Je krijgt ook ingepeperd dat mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht risicogroepen zijn. Ze horen van de minister-president: je moet binnenblijven, dus ze denken: als ik toenemende klachten heb, kan ik beter even wachten, want in het ziekenhuis kan ik ook nog corona oplopen.”

Is die angst terecht?

“Dat denk ik niet. Op de ic is het natuurlijk druk, maar we hebben lege poli’s en pleinen. Bij binnenkomst worden patiënten meteen gescreend op een potentiële corona-infectie. Als er maar de minste verdenking is, gaan ze al op zogenoemde Covid-kamers, die volledig zijn afgesloten. Je hebt meer kans corona op te lopen buiten het ziekenhuis dan in het ziekenhuis. In Nederland zijn de patiëntenstromen meteen gescheiden.”

Over welke mensen spreken we?

“Mensen met een hartinfarct of mensen met een dreigend infarct. Het kan best zijn dat iemand die thuis een langdurige aanval van pijn op de borst heeft gehad, niet meteen 112 belt, maar denkt: misschien gaat het morgenvroeg wel beter. In de eerste uren na een hartinfarct is de belangrijkste winst te behalen.”

“Ziekenhuizen zien nog niet overal een duidelijke afname van mensen met een hartinfarct, maar wel met een dreigend hartinfarct. Dat betekent klachten die niet langer dan een half uur duren, of klachten die een aantal dagen toenemend zijn. Die patiënten trekken later aan de bel.”

Hoe gevaarlijk is dat?

“Met een optimale behandeling van mensen met een hartinfarct is de ­ziekenhuissterfte rond de 2 procent. Als de handeling niet optimaal is, is het rond de 6, 7 procent. Maar als je helemaal niet naar het ziekenhuis komt, is de sterftekans van infarcten zo rond de 10 à 15 procent in de komende maanden.”

“In die andere categorie, mensen met een dreigend infarct, bestaat de kans dat zij een infarct of ritmestoornis krijgen. Dan moet je ook denken aan 5 à 10 procent sterfgevallen.”

“Als je dat bij elkaar optelt: hart- en vaatziekten komen in Nederland relatief vaak voor, per jaar sterven daar ongeveer 38.000 mensen aan. Stel dat door minder opnames in deze categorie het aantal sterfgevallen maar een paar procent toeneemt, dan kan het best zijn dat het aantal mensen dat komt te overlijden door hart- en vaatziekten net zo groot is als aan de hele coronacrisis zelf.”

Waarschijnlijk nog wel meer.

“Dat durf ik nog niet te zeggen, want we weten natuurlijk nog niet precies hoeveel mensen gaan overlijden aan corona.”

Wat is uw advies?

“Naar de patiënt toe: als je klachten hebt, blijf dan niet uit angst thuis. Neem contact op met de huisarts en als je het niet vertrouwt, ga naar een eerstehulppost. Als je al bij het ziekenhuis bekendstaat met hart- en vaatziekten, neem dan toch contact op met de specialist of dienstdoende arts. Heb vooral niet te veel schroom.”

Jan Piek is hoogleraar cardiologie in het AMC roept mensen op het ziekenhuis niet te mijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden