Hoogleraar David Pinto sluit zich aan bij nieuwe partij Bram Moszkowicz

David Pinto treedt toe tot de partij Voor Nederland (VNL). De partij presenteert de emeritus hoogleraar volgende week tijdens de eerste ledenvergadering. Pinto wordt voorzitter van de Raad van Advies. 'Wanneer Laurence Stassen na de Algemene Ledenvergadering van volgende week toetreedt tot het bestuur van VNL komt de heer Pinto op onze lijst', verheldert partijleider Moskowicz.

Pinto (linksvoor) tijdens zijn presentatie als lid van Leefbaar Nederland in 2003 Beeld Persbureaufotograaf
Pinto (linksvoor) tijdens zijn presentatie als lid van Leefbaar Nederland in 2003Beeld Persbureaufotograaf

'Ik heb ja gezegd', bevestigde Pinto eerder vandaag al tegenover De Volkskrant. Met zijn toezegging aan VNL stelt de grondlegger en directeur van het Inter-Cultureel Instituut Geert Wilders waarschijnlijk teleur. 'De PVV wilde me ook graag op de lijst bij de volgende verkiezingen', zegt Pinto. Partijleider Wilders en hij waren vorige week nog gastspreker op de presentatie van het boek van PVV-ideoloog Martin Bosma. 'Maar uiteindelijk kan ik me meer vinden in VNL.'

Alternatief
De partij komt vooralsnog niet verder dan één zetel in de peiling, maar lijkt voor steeds meer PVV'ers een alternatief. VNL werd opgericht door ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren. Ook voormalig gedeputeerde Laurence Stasse en ex-Kamerlid Johan Driessen sloten zich al aan.

VNL is niet de eerste politieke klus die migratie-expert Pinto aangaat. Hij probeerde Pim Fortuyn al eens op te volgen als lijsttrekker van Leefbaar Nederland en was verbonden aan de PvdA, VVD, D66 en de lokale partij Amsterdam Leeft! Volgens Joram van Klaveren wordt Pinto voorzitter van de Raad van Advies en zal hij zich namens VNL verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden