Hoogheemraadschap moet schade 'Wilnis' betalen

Op 26 augustus 2003 verzakte de dijk bij Wilnis over een lengte van zestig meter in de richting van de achterliggende woonwijk. Foto ANP Beeld
Op 26 augustus 2003 verzakte de dijk bij Wilnis over een lengte van zestig meter in de richting van de achterliggende woonwijk. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) draait op voor de kosten van de dijkverschuiving in Wilnis in augustus 2003. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat woensdag bepaald. Hoeveel de schade precies bedraagt, moet nog in een aparte procedure worden bepaald.

De gemeente De Ronde Venen, waartoe Wilnis behoort, heeft ''ettelijke miljoenen euro's'' geïnvesteerd om de schade te herstellen. Ze voert al jaren een juridische strijd met het hoogheemraadschap over vergoeding van de schade die met de dijkverzakking samenhangt. De rechtbank was eerder van oordeel dat de gemeente zelf de kosten op zich moest nemen, maar het hof blijkt het daar niet mee eens te zijn.

Op 26 augustus 2003 verzakte de dijk bij Wilnis over een lengte van zestig meter in de richting van de achterliggende woonwijk. Ongeveer 230.000 kubieke meter water stroomde daardoor de polder en de woonwijk in. De verschuiving kwam doordat de dijk door langdurige droogte instabiel was geworden.

Het hof heeft nu bepaald dat het hoogheemraadschap AGV aansprakelijk is voor de schade, omdat die instantie moest waken over de kwaliteit van de waterkering. Dat extreme droogte in 2003 nog niet als gevaar voor de stabiliteit van dijken werd gezien, doet daar volgens het hof niet aan af.

Volgens een rapport van GeoDelft van begin 2004 is door de droogte de kleilaag onderaan de dijk waterdoorlatend geworden. De kade is daardoor uiteindelijk 'weggedreven'.

De gemeente De Ronde Venen heeft laten weten verheugd te zijn met de uitspraak van het hof. Volgens een woordvoerster staat de hoogte van het schadebedrag ter discussie. ''Het exacte bedrag moet nog worden bepaald. Tot die tijd kunnen en mogen wij er niets over zeggen.'' Het hoogheemraadschap kan tegen het arrest in cassatie gaan bij de Hoge Raad. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden