Hooggerechtshof VS wil zaak 'Obamacare' niet uitstellen

Het Amerikaanse hooggerechtshof ziet geen reden om de hoorzittingen rond 'Obamacare', de nieuwe zorgwet van president Obama, uit te stellen. Dat bleek vandaag tijdens de eerste zittingsdag in Washington.

Emma van der Wateren
Amerikanen demonstreren tegen de zorgwet van Obama voor het hooggerechtshof. Beeld ap
Amerikanen demonstreren tegen de zorgwet van Obama voor het hooggerechtshof.Beeld ap

De advocaat die voor de wet pleit, vindt dat de zaak uitgesteld moet worden tot de wet in werking is getreden, zoals een Amerikaanse wet, de Anti-Injunction Act, volgens hem voorschrijft.

De nieuwe zorgwet verplicht alle Amerikanen een zorgverzekering af te sluiten. Wie dat niet doet krijgt een boete. De advocaat vindt dat hier pas tegen geprocedeerd kan worden nádat de boete is uitgedeeld. Het hooggerechtshof is het daar niet mee eens.

Belasting
Verscheidene rechters stelden tijdens de zitting sceptische vragen over of de boete een belasting is. Zo niet, dan kan het hof besluiten of deze wel grondwettelijk is. 'Hier gebruiken ze het woord belasting niet', aldus rechter Stephen Breyer, refererend naar beleidsmakers die de wet hebben opgesteld.

Sinds Obama de wet in 2010 met zijn handtekening bekrachtigde, hebben 26 staten een zaak aangespannen tegen de wet. Alle vier Republikeinen die nog meedingen naar de presidentsnominatie van hun partij hebben aangegeven de wet terug te zullen draaien als ze de verkiezingen winnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden