Hooggerechtshof verklaart schorsing Brits parlement onwettig

De Britse premier Boris Johnson had het parlement begin deze maand niet mogen schorsen. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof in Londen bepaald.

Protesten tegen de schorsing van het parlement bij het hooggerechtshof. Beeld EPA
Protesten tegen de schorsing van het parlement bij het hooggerechtshof.Beeld EPA

De elf Britse opperrechters oordeelden unaniem dat Johnson in strijd handelde met de wet toen hij koningin Elizabeth verzocht het parlement vijf weken te schorsen. De schorsing was onwettig, lichtte opperrechter Brenda Hale toe, ‘omdat het zonder goede reden het parlement verhindert zijn constitutionele rol uit te voeren’.

Het Britse parlement kan door de uitspraak in principe onmiddellijk weer aan het werk. Als het aan de voorzitter van het Lagerhuis John Bercow ligt, worden de zittingen dan ook direct hervat. “Ik verwelkom het oordeel van het Hooggerechtshof. Het Lagerhuis, de belichaming van de democratie, moet nu onverwijld weer bijeenkomen.”

Of Johnson terugdeinst door de uitspraak van de hoogste rechter is de vraag. De Britse premier, die nu in New York is voor de top van de Verenigde Naties, waarschuwde al niet bang te zijn om het parlement nogmaals te schorsen in het geval dat het Hooggerechtshof zijn eerdere schorsing zou vernietigen.

‘Zeer goede reden’

Sommige parlementsleden zeiden dat Johnson zou moeten aftreden als de rechters zouden beslissen dat hij de koningin heeft misleid en tegen de wet handelde. Wat Johnson betreft is dat geen optie, benadrukte hij maandag nog. Toen hem gevraagd werd of een een voor hem negatieve uitspraak zijn positie als premier onhoudbaar zou maken, reageerde de premier: “Ik vind dat ik een zeer goede reden had om een Queen’s Speech aan te vragen.”

Johnson verantwoordde zijn verzoek voor een Britse troonrede en de schorsing destijds als noodzakelijk om de plannen van zijn kersverse kabinet te kunnen formuleren. De schorsing zou volgens hem zelfs niets te maken hebben met de brexit en uitsluitend ingevuld worden met het optekenen van binnenlands beleid.

Volgens zijn opponenten gebruikte Johnson de schorsing echter om het parlement buitenspel te zetten in de cruciale weken voor de brexit, die gepland staat op 31 oktober.

De elf opperrechters bogen zich in feite over twee zaken tegelijk in hoger beroep: een Schotse en een Engelse. In de Engelse zaak werd eerder geoordeeld dat de rechtbank geen beslissing kon nemen over de kwestie omdat het het een uitsluitend politieke zaak betrof. De Schotse rechtbank achtte de rechtbank wel bevoegd en oordeelde dat de Britse premier de wet heeft overtreden met het schorsen van het parlement.

Lees het laatste nieuws over brexit in het brexitblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden