Hoogeveense broers gingen 'zomaar en opeens' moorden

Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) moet duidelijk maken wat de broers Admilson en Marcos R. heeft bezield toen zij in korte tijd drie koelbloedige roofmoorden pleegden in Drenthe. Zij worden in het PBC alleen, maar ook samen geobserveerd.

De broers doodden Berend Smit uit Dwingeloo (inzet onder)en Jan en Greet Veenendaal uit Exloo (inzet boven). Op de achtergrond de woning van het echtpaar. Beeld Opsporing Verzocht
De broers doodden Berend Smit uit Dwingeloo (inzet onder)en Jan en Greet Veenendaal uit Exloo (inzet boven). Op de achtergrond de woning van het echtpaar.Beeld Opsporing Verzocht

Mogelijk hebben ze elkaar sterk beïnvloed toen ze eerst in november 2012 Berend Smit uit Dwingeloo en in juli vorig jaar het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo met grof geweld van het leven beroofden.

De geruchtmakende zaak kwam vandaag voor het eerst voor de rechter in een pro formazitting bij de rechtbank in Assen. Admilson (29) was daarbij niet aanwezig, zijn één jaar jongere broer Marcos wel. De twee werden in maart in hun woning in Hoogeveen aangehouden. Ze verkeerden in acute geldnood en waren uit op het geld en waardevolle spullen van hun lukraak gekozen slachtoffers, verklaarden ze tegenover de politie.

Volgens de advocaten moet er iets mis zijn gegaan in de hoofden van de broers. 'We hebben te maken met 2 jongemannen die zomaar en opeens in korte tijd zijn gaan moorden. Iedereen vraagt zich af hoe het kan dat deze knapen tot zoiets in staat waren', betoogde Gerard Spong, raadsman van Marcos R. 'Dat schreeuwt om uitleg.'

Spong acht de kans reëel dat justitie levenslang tegen de twee zal eisen. Hij hoopt dat te voorkomen. De broers, geboren in Brazilië en op jonge leeftijd geadopteerd, hebben volgens de advocaat mogelijk een hersenbeschadiging opgelopen door toedoen van hun aan alcohol verslaafde biologische moeder, die haar kinderen bovendien mishandelde. Verder zou Admilson R. tot de moorden zijn gedreven door een oorlogstrauma dat hij als militair opliep in Afghanistan, stellen zijn advocaten Michael Ruperti en Noortje Lut.

De broers waren op 24 juli 2013 met bivakmutsen en een vuurwapen de woning binnengedrongen van het echtpaar Veenendaal in Exloo. De man en de vrouw, beiden 77, werden diezelfde nacht gewurgd. Pas enkele dagen later werden ze levenloos in hun bed aangetroffen, nadat bezorgde familieleden alarm hadden geslagen.

Berend Smit (55) was ruim een half jaar eerder, op 4 november 2012, op het Dwingelderveld een wandeling gaan maken met zijn twee hondjes. Daar liep hij de twee broers tegen het lijf. Smit werd met enkele pistoolschoten om het leven gebracht. Zijn lijk werd verstopt in een greppel onder een laag bladeren en takken. Na een uitgebreide zoektocht werd hij 3 dagen later gevonden door de politie.

De rechtbank in Assen buigt zich 5 augustus opnieuw over de zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden