Hoogbouw Sluisbuurt 18 meter lager dan gepland

In nieuwbouwwijk Sluisbuurt op het Zeeburgereiland zullen iets minder hoge torens verrijzen dan eerder gepland. De gemeente wil hoogbouw toestaan tot 125 meter, 18 meter lager dan in eerdere plannen.

De geplande hoogbouw in de Sluisbuurt wordt 18 meter lager Beeld -

Dat maakte wethouder Eric van der Burg (grondzaken) donderdag bekend. In de Sluisbuurt moet de komende jaren een grote nieuwbouwwijk ontstaan met plek voor 5.500 woningen. In eerste instantie wilde hij 28 hoge gebouwen toestaan waarvan er zes tot 143 meter hoog mochten worden. Maar sindsdien stak een storm van protest op, onder aanvoering van architect Sjoerd Soeters, die niets moest hebben van deze 'architectengeilheid'. Hij pleit voor een dichtere bebouwing van het gebied met woonblokken tot acht verdiepingen hoog.

Van der Burg zegt nu tegemoet te komen aan de zorgen van Soeters en zijn geestverwanten. "Na de inspraak heeft het college besloten overwegend middelhoge gebouwen en vijf hoge woontorens tot 125 meter te bouwen. Dat is 18 meter lager dan in eerste instantie gepland." Ook is het totaal aantal torens teruggebracht van 28 naar 25. "De slanke torens werpen een smalle schaduw die niet lang op een plek blijft. De torens staan op een bredere 'sokkel' van middelhoogbouw. Dat biedt twee voordelen: de torens zijn vanaf de straat niet opdringerig aanwezig en de wandelaar ondervindt geen windhinder van de hoogbouw", aldus de gemeente.

UNESCO
Van der Burg geeft iets toe, want in de gemeenteraad klinkt gemor over de komst van hoogbouw. Linkse partijen zijn bang dat de sociale woningbouw onderop wordt weggestopt, en dat de luxe appartementen met het mooie uitzicht voor de hoofdprijs weggaan. Onder meer PvdA, GroenLinks en coalitiepartij SP waren kritisch op de eerste plannen. Ook moet de verlaging van 18 meter ervoor zorgen dat de torens niet meer te zien zijn vanuit de grachtengordel, dat de beschermde UNESCO-status heeft.

In de Sluisbuurt zal veel meer gereguleerde huur worden gebouwd dan elders. Dat is een gevolg van een uitruil tussen coalitiepartijen D66, VVD en SP. In ruil voor instemming met de erfpacht bedong de SP dat 40 procent van de woningen uit sociale huur zal bestaan, naast 40 procent middeldure huur- of koopwoningen en 20 procent vrije sector.

Lees hier de andere reacties op de hoogbouwplannen in de Sluisbuurt: 'Hoogbouw zorgt voor betere kansen voor duurzaamheid', 'Het Vancouverisme heeft nu ook Amsterdam bereikt' en 'Hoogbouw Sluisbuurt: absoluut niks Amsterdams'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.