Hoog niveau bij jonge fotografen

'Dommisses beelden roepen veel vragen op,' vond de jury. Foto Saskia Dommisse Beeld
'Dommisses beelden roepen veel vragen op,' vond de jury. Foto Saskia Dommisse

AMSTERDAM - Saskia Dommisse, afgestudeerd aan de Fotoacademie aan de Korte Prinsengracht, heeft The Photo Academy Award 2008 gewonnen. Zij krijgt een expositie in Foam, het Fotografiemuseum Amsterdam.

Daarnaast mag Dommisse zich een jaar lang de meest getalenteerde jonge fotograaf van Nederland en Vlaanderen noemen. De jury onder leiding van Maarten Corbijn (alias Corbino) was onder de indruk van de spanning in haar werk, dat bewust de grenzen van de fotografie opzoekt. ''Haar beelden roepen veel vragen op en geven de kijker gelegenheid tot meerdere interpretaties,'' aldus de jury.

De jury heeft daarnaast nog tien fotografen beoordeeld als de nieuwe rijzende sterren, van wie er zeven studeren of zijn afgestudeerd aan de Fotoacademie. De winnaars krijgen geen geld of apparatuur, maar een publicatie in of een opdracht van een gerenommeerd tijdschrift cadeau. Ze mogen publiceren in bladen als Frame Magazine, Elle en De Standaard.

De jury was positief verrast door de grote hoeveelheid ingezonden werk (650 foto's). Er was bewondering voor de manier waarop door de jonge fotografen 'zichtbaar hard is gewerkt'. Een aantal series vond men van een hoog niveau op het gebied van techniek, compositie en montage. De jury vond evenwel ook dat er 'weinig positivisme in het werk viel te ontdekken, de grauwe treurigheid overheerst.' Ook miste de jury inzendingen op het gebied van zwart-witportretten, mode-, architectuur-, product-, nieuws- en sportfotografie. De kritiek luidde verder: ''Aan de reportageseries ontbreekt vaak een duidelijk fotografisch concept, terwijl weinig wordt gedaan aan meningsvorming of het verbeelden van een bepaald standpunt. Ook vindt de jury dat bij een aantal series kritischer geselecteerd had mogen worden.'' Voor het vijfde jaar organiseert de Fotoacademie The Photo Academy Award, een internationale fotocompetitie voor laatstejaars studenten en maximaal één jaar afgestudeerde fotografen van alle Nederlandse en Vlaamse academies. De jury van de prijs is onafhankelijk. (HET PAROOL)

De Fotoacademie Amsterdam is sinds 1985 een hbo/bacheloropleiding die 'zich vooral richt op de ontwikkeling van een eigen visie en karakter, waarbij techniek het gereedschap is om je ideeën vorm te geven.' De genomineerde beelden worden t/m 17 september geëxposeerd in de Fotogalerie van de Fotoacademie aan de Korte Prinsengracht 33. Open van ma t/m do van 9:30-17 uur. Gratis.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden