Hoofdverdachten wapenzaak 13Kipsaté ontkennen

De hoofdverdachten in de grote wapenzaak onder codenaam 13Kipsaté vragen de Amsterdamse rechtbank vrijspraak voor de belangrijkste verdenkingen. Zij ontkennen een criminele organisatie te hebben gevormd of zelfs geleid.

Paul Vugts
Gevolgen van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt Beeld ANP
Gevolgen van de schietpartij in de StaatsliedenbuurtBeeld ANP

Advocaat Brian de Pree van Brabander Jan B. (66), voor wie het Openbaar Ministerie negen jaar cel wil, zegt geen enkel bewijs te zien dat de wapenfanaat onderdeel was van 'de Amsterdamse groep' van vier medeverdachten. "Mijn cliënt staat alleen en hoort bij niemand." Jan B. heeft volgens zijn raadsman 'absoluut geen wapens geleverd' aan de groep. "Niet aan de Amsterdamse groep, aan helemaal niemand!"

Verdachten zijn weliswaar meermaals van Amsterdam naar Jan B. gereden en de recherche heeft ontmoetingen gezien, maar wapenleveranties zijn volgens De Pree niet te bewijzen. "Tijdens de ontmoetingen is geheel niet gezien dat iets is overgegaan van mijn cliënt naar zijn medeverdachten. Nog niet eens een kopje koffie of een koekje."

Verzamelaar
Dat de twintig magazijnen voor kalasjnikovs die in de box van Amsterdammer Willem van H. (61) zijn gevonden, al in de doos zaten toen die bij Jan B. werd opgehaald, staat volgens de advocaat niet vast. Hij spreekt van 'een opeenstapeling van vermoedens'.

In de woningen en loods van zelfverklaard 'verzamelaar' Jan B. in Brabant en België lag een waar arsenaal aan oorlogstuig. Het ging om liefst 45 revolvers, een machinepistool, acht semiautomatische pistolen, drie hagelgeweren met afgezaagde loop, vijf 'gewone' geweren, twee handgranaten, twee schietpennen plus nog ruim 35 kilo amfetamine.

undefined

Grote hobby
Een belangrijk deel van de wapens bewaarde de 'liefhebber, kenner en verzamelaar' volgens zijn advocaat deels voor een ander. Dat was 'niet geheel vrijwillig' en tegen een zeer kleine vergoeding. Voor wie hij die wapens had, wil B. niet zeggen.

De andere wapens had hij omdat wapens 'net zoals Harley Davidsons' zijn grote hobby zijn. Een deel had hij legaal, stelt B.

Hij werd overigens maandag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot twee jaar cel voor het samen met anderen wegmaken van het lichaam van een vermoorde man uit Valkenswaard - ex-lid van motorclub No Surrender. Hij kreeg ook drie maanden voor wapenbezit.

Speculatie
De vermoede leider van de Amsterdamse groep, de Turkse Amsterdammer Cömert E. (39) alias 'Nino', moet van zijn advocaat Arne Kloosterman worden vrijgesproken van het leiden van een criminele organisatie - waarvoor justitie zeven jaar cel heeft geëist. De raadsman ziet 'geen fysiek bewijs' dat E. iets met de wapens van doen had en spreekt van 'speculatie'. Dat Cömert E. 'De Grote' of 'De Baas' was over wie medeverdachten spraken, is onzeker.

Op 16 maart 2015 waren bij een inval een kalasjnikov en een jachtgeweer gevonden in het bad van E.'s medeverdachte Willem van H.. In diens slaapkamer lagen zeven jachtgeweren, zowel dubbelloops als enkelloops. Bij een tweede doorzoeking vond de recherche achter een schot boven een dvd-kast nog een pistool, drie geweren en twee doosjes munitie.

Een tip
De wapens waren volgens justitie bij Van H. opgeslagen in opdracht van Cömert E. Het in een tip geschetste beeld dat die als groothandelaar 'vijf partijen van honderd vuurwapens' had verkocht, is volgens zijn advocaat onterecht.

Dat hij op verschillende momenten is gezien bij 'wapenoverdrachten', heeft justitie volgens zijn raadsman niet hard gemaakt. Kloosterman sprak in zijn pleidooi van 'invulling' door getuigen. Het Openbaar Ministerie weet ook niet zeker of anderen boven E. stonden, dus kan hem niet als leider kwalificeren.

Ook de advocaten van de andere verdachten vroegen in hun pleidooien hun cliënten van de belangrijkste beschuldigingen vrij te spreken.

De rechtbank doet 9 maart uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden