Hoofdstad is 200 jaar, even niet aan gedacht

AMSTERDAM - Het is de gemeente Amsterdam ontgaan dat de stad dit jaar tweehonderd jaar hoofdstad van Nederland is.Burgemeester Job Cohen en wethouder Lodewijk Asscher zullen nu bekijken of dit feit alsnog kan worden gevierd.

''Tweehonderd jaar is niet niks,'' zegt een woordvoerder van de gemeente. ''We zeggen steeds dat we meer historisch bewustzijn willen wekken bij de Amsterdammers. Daar hoort een gebeurtenis als deze echt bij. We zullen kijken of het mogelijk is tweehonderd jaar Amsterdam als nationale hoofdstad te vieren, en of het kabinet daar niet ook een rol bij kan spelen.''

Honderd jaar geleden werd het eeuwfeest van de hoofdstad uitbundig gevierd met een feest dat een week duurde. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik verbleven bij die gelegenheid enkele dagen in de stad.

Op 20 april 1808 trok Lodewijk Napoleon met een feestelijke stoet vanuit Den Haag, waar hij had geresideerd, naar Amsterdam.

Lodewijk Napoleon was in 1806 door zijn broer Napoleon Bonaparte benoemd tot koning van het Koninkrijk Holland en kondigde toen al aan dat Amsterdam zijn hoofdstad zou worden.

In 1808 nam hij zijn intrek in het paleis op de Dam, tot dan toe het stadhuis. Hij liet ook weten dat hij zo snel mogelijk een nieuw paleis in Amsterdam zou laten bouwen en dat Amsterdam het gebouw op de Dam dan weer terug zou krijgen als stadhuis. Dat is er nooit meer van gekomen.

Vandaag in de krant:

Tweehonderd jaar hoofdstad des lands

Morgen had een feestdag voor de Amsterdammers kunnen zijn. En als we het een beetje groots hadden aangepakt, zoals honderd jaar geleden, had het de eerste dag van een hele feestweek kunnen zijn.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden