Hoofdrol voor Hillary in team van Obama

Barack Obama en Hillary Clinton verdwijnen in de coulissen, nadat de komende president zijn 'veiligheidsteam' bekend heeft gemaakt. Foto AP/Charles Dharapak Beeld
Barack Obama en Hillary Clinton verdwijnen in de coulissen, nadat de komende president zijn 'veiligheidsteam' bekend heeft gemaakt. Foto AP/Charles Dharapak

WASHINGTON - Barack Obama heeft de ministers en adviseurs gepresenteerd die Amerika's geschonden aanzien in de wereld moeten herstellen. Hillary Clinton speelt daaarin de hoofdrol. ''Niemand is beter geschikt om Amerika te vertegenwoordigen,'' zei Obama.

Clinton krijgt in het 'veiligheidsteam' gezelschap van twee voormalige strijders uit de Koude Oorlog. Minister Robert Gates van Defensie blijft aan, ondanks zijn langdurige banden met de familie Bush. De Republikeinse generaal James Jones zal binnen het Witte Huis optreden als nationale veiligheidsadviseur.

''Ik ben een voorstander van sterke persoonlijkheden en sterke opvattingen,'' aldus de in januari aantredende Obama, die meer nadruk wil leggen op diplomatieke inspanningen.

De belangrijkste posten van Obama's regering zijn met de aankondigingen van gisteren definitief ingevuld. Het wordt in elk geval een kabinet van grote ego's. Alleen de nieuwe minister van financiën Timothy Geithner is jonger dan Obama - twee weken - maar verder heeft iedereen heeft meer ervaring in Washington dan de nieuwe president.

Niemand twijfelt aan de capaciteiten van de genomineerden, maar uiteindelijk blijft de vraag hoe het kabinet samen gaat functioneren. Het eerste kabinet van George W. Bush was volgens commentatoren destijds ook een sterrenteam, met mensen als de alom bewonderde Colin Powell (Buitenlandse Zaken), de ervaren vicepresident Dick Cheney en de gedreven Donald Rumsfeld (Defensie).

Het pakte echter anders uit. De regering raakte verlamd door onderling wantrouwen en territoriumdrift.

De algemene verwachting is dat de kans op spanningen binnen Obama's al eerder gepresenteerde economische team beperkt is. De belangrijkste adviseurs, Larry Summers en Paul Volcker, en minister van Financiën Geithner kennen elkaar al jaren. Bovendien hangen ze dezelfde economische filosofie aan. Meer links geöriënteerde Democraten zijn bezorgd dat er te weinig alternatieve geluiden te horen zullen zijn.

Op het gebied van veiligheidszaken liggen fricties meer voor de hand. Elke stap van toekomstig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar echtgenoot Bill zal als vanouds onder het vergrootglas liggen. De kleinste suggestie van een meningsverschil met Obama zal breed in de Amerikaanse media worden uitgemeten. Oude wonden zijn er ook. Hillary Clinton moet samenwerken met de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, een ex-medewerker van president Bill Clinton die zich tijdens de jongste verkiezingscampagne denigrerend over de voormalige first lady heeft uitgelaten.

Verder zijn er vragen over de rolverdeling. Vice-president Joe Biden heeft veel ervaring op buitenlands gebied, maar hij heeft minder politieke statuur dan Hillary Clinton. Het gevaar bestaat dat Biden overvleugeld wordt, want veiligheidsadviseur James Jones staat ook al bekend om zijn dominante persoonlijkheid. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden