Hoofdredactie NRC betreurt 'nigger' in kop

Nadat tot in Amerika mensen zich publiekelijk boos maakten over het gebruik van het woord 'nigger' in NRC Handelsblad, heeft de hoofdredactie van de krant laten weten de gewraakte aanhef te betreuren. Mede namens de chef van het katern Boeken, meldt de krantenleiding dat het niet de bedoeling was mensen te kwetsen.

VS-correspondent Guus Valk nam in een groot verhaal in de krant van 31 juli drie Amerikaanse boeken over de rassenkwestie in het land onder de loep. Boven het artikel plaatste de redactie de kop 'Nigger, are you crazy? Hoe vernietig je de zwarte identiteit?' Een opinieredacteur van The Washington Post kreeg het stuk onder ogen en wijdde er een blog aan, waarin ze het woordgebruik en de illustraties 'walgelijk' noemt.

'Wij betreuren de keuze van de kop en de illustratie, omdat ze geen recht doen aan de genuanceerde strekking van het artikel', reageert de NRC-hoofdredactie in een artikel over de ophef op hun eigen website. 'De redactie in Amsterdam wilde met een cynische kop de pessimistische toon van de drie boeken samenvatten. Die afweging gold ook voor de gekozen illustratie. Het was zeker niet onze bedoeling om mensen te kwetsen. De auteur van het stuk, correspondent Guus Valk, had niets met de keuze van de kop en de illustratie van doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden