Hoofdredactie HP/de Tijd de laan uit

AMSTERDAM - De redactie van opinieweekblad HP/De Tijd wordt met een derde ingekrompen. Hoofdredacteur Henk Steenhuis en adjunct Thieu Vaessen moeten het veld ruimen.

De maatregelen zijn onderdeel van het herstelplan dat uitgever Audax heeft opgesteld om het blad weer winstgevend te maken. HP/De Tijd is al geruime tijd verliesgevend, onder meer door dalende advertentie-inkomsten en minder abonnees. De reorganisatie dient op 1 januari te zijn gerealiseerd.

De uitgever hoopt dat redacteuren vrijwillig vertrekken om gedwongen ontslagen te voorkomen. Momenteel werken er ongeveer 25 schrijvende journalisten bij HP/De Tijd. De redactie zal vanaf volgend jaar worden aangestuurd door een nieuwe, eenhoofdige, hoofdredactie.

Het opinietijdschrift zal, zoals het er nu naar uitziet, wel wekelijks blijven verschijnen. Carel Bikkers, voorzitter van de hoofddirectie van Audax, benadrukt dat dit gebeurt 'op basis van strikte voorwaarden'.

Aanvankelijk waren er plannen om het blad tweewekelijks uit te brengen. De redactie van HP/De Tijd nam toen zelf het voortouw in het bedenken van alternatieve plannen. Woordvoerder van de redactieraad Tom Kellerhuis zei toen in De Journalist dat de redactie bereid is met een derde in te krimpen, op voorwaarde dat het opinieblad wekelijks blijft verschijnen.

Voor de reorganisatie stelt Audax in overleg met de redactieraad en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een sociaal plan op. Volgens Bikkers heeft de redactieraad 'constructief, maar bijzonder kritisch' willen overleggen over het herstelplan en uiteindelijk ingestemd met de maatregelen.

Behalve reorganiseren gaat de uitgever 'de formule moderniseren'. Er komen meer specials en de website van HP/De Tijd krijgt meer actuele berichtgeving.

HP/De Tijd is in 1990 ontstaan na een fusie tussen de opiniebladen Haagse Post en De Tijd en heeft een oplage van ruim 30.000 exemplaren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden