Bijsluiter

Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen: ‘Met minder nemen we geen genoegen’

Ook op de burelen van Het Parool gaat het er door de coronacrisis heel anders aan toe dan normaal. Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen vertelt hoe.

De voorpagina van zaterdag 28 maart.Beeld Elspeth Diederix

Twee weken geleden at ik met vrienden bij een Italiaan. We bespraken tussen gnocchi en wijn de zorgen om corona en vroegen ons af hoe we dit virus terug in zijn hok konden krijgen. Als ik aan die avond terugdenk, lijkt het tijden geleden. Eten in een restaurant is nu uit den boze en de vragen over het virus zijn uitgegroeid tot zorgen om de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd. Onze manier van denken is in korte tijd zo veranderd dat oude filmbeelden van een concert of sportevenement nu tot vreemde reflexen leiden. Zo van: wegwezen! Houd afstand! (Ook al dateren de beelden uit 2004.)

Ook op de redactie van Het Parool is alles anders. Bijna alle verslaggevers, vormgevers, eind- en beeldredacteuren werken vanuit huis. Met videovergaderingen, WhatsApp en telefoongesprekken praten we elkaar vanuit geïmproviseerde thuiskantoren bij - wat niet altijd meevalt, omdat verhalen bedenken in een ideale situatie stapsgewijs gebeurt, in een dialoog met voortschrijdend inzicht.

Ronald Ockhuysen.Beeld Artur Krynicki

Goede, betrouwbare nieuwsvoorziening is van groot belang. Daarom doen we er alles aan - redactie, drukkers, bezorgers - om u net als in de dagen voor corona van dienst te zijn. Tot nu gaat dat goed. Maar er kan in een crisistijd zomaar een kink in de kabel komen; het valt niet uit te sluiten dat er af en toe haperingen zijn in de bezorging. Weet dan dat de krant voor abonnees digitaal al beschikbaar komt zodra de kopij naar de drukker is verstuurd (parool.nl/digitalekrant). Ook mogelijk voor abonnees: alles lezen op de site of de app. Dat kan via parool.nl/login.

De afgelopen periode kreeg ik vragen over onze site en nieuwsapp. Is het wel kies geld te vragen voor nieuws dat ons allemaal aangaat? Voor de goede orde: wij bieden op onze digitale podia berichten over corona en zaken die onze gezondheid raken al enkele weken gratis aan. Ons liveblog, waarin het nieuws wordt samengebracht, is voor iedere bezoeker ongehinderd leesbaar. Elk moment van de dag.

De verhalen die niet tot de eerste levensbehoeften behoren - columns, interviews - staan wel achter een ‘betaalmuur’. Journalistiek kost nou eenmaal geld, net als brood, wc-papier en medicijnen. Simpelweg omdat goede journalistiek deskundigheid vereist - zonder doorzettingsvermogen, argwaan en de kunst om te twijfelen komen geen boeiende stukken tot stand.

De redactie doet er alles aan u inzicht en houvast te bieden. Met minder nemen we bij Het Parool geen genoegen.

Al ons nieuws over het coronavirus hebben we gebundeld in het dossier corona. Dat dossier vindt u hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden